Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на ТЕЦ "Бобов дол" е обвинен за нерегламентирано горене на отпадъци


Младен Маринов и Иван Гешев посетиха Бобов дол на 13 февруари по повод разследването за изгаряне на отпадъци в местната ТЕЦ
Младен Маринов и Иван Гешев посетиха Бобов дол на 13 февруари по повод разследването за изгаряне на отпадъци в местната ТЕЦ

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов, който преди ден беше задържан за 24 часа, вече е обвиняем за нерегламентирано горене на отпадъци, с което е създал опасност за живота и здравето на други хора, съобщиха в петък от прокуратурата. Разследващите са определили на Христов парична гаранция в размер на 30 000 лева и той е освободен от ареста.

Делото срещу него е образувано от Районната прокуратура в Дупница по сигнал, постъпил на 16 януари. По него вече са разпитани множество свидетели и са "извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите".

Преди седмица Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на екоминистъра Емил Димитров незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник". Всички тези обекти са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Разпореждането на ВАП беше предшествано от посещение на главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов в Бобов дол. Още тогава ръководителят на държавното обвинение съобщи, че в централата са изгаряни отпадъци, смесени с въглища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG