Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разузнаването на САЩ предупреди Конгреса, че Русия се опитва да влияе на президентските избори


Според американското разузнаване Русия се опитва да помогне за преизбиране на Тръмп, но той отрича
Според американското разузнаване Русия се опитва да помогне за преизбиране на Тръмп, но той отрича

Американските разузнавателни служби са предупредили членове на Конгреса, че Русия се намесва в кампанията преди президентските избори през 2020 г. в опит да помогне за преизбиране на Доналд Тръмп. Това съобщиха „Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“ и „Асошиейтед прес“ в петък, като се позоваха на свои източници, участвали в затворен за медиите брифинг седмица по-рано.

Според „Ню Йорк таймс“ предупреждението на агенти на разузнаването е ядосало държавния глава, който е казал, че демократите ще използват информацията срещу него.

По-късно в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи предупрежденията на разузнавачите като „нямащи нищо общо с истината“. „Виждаме поредна серия параноични твърдения и съжаляваме да го кажем, но те ще стават все по-чести с наближаването на изборите“, каза Песков.

Американското разузнаване заключи, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп. Това се е случило чрез кампании в социалните мрежи, чието финансиране се проследява до руската държава, както и чрез хакването на сървърите на Демократическата партия, което доведе до разпространение на имейли на опонента на Тръмп в изборите Хилъри Клинтън. Тръмп определи заключенията като „измислици“ и отрече предизборният му щаб да си е сътрудничил с Русия.

По време на публично изслушване пред комисия в Камарата на представителите по-рано през февруари директорът на ФБР Кристофър Рей също предупреди, че Москва е започнала „информационна офанзива“ чрез кампания в социалните мрежи, чиято цел е да предизвика крайни настроения и разделение в американското общество преди изборите през ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG