Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Германия е спряла екстремисти, тръгнали за "Луковмарш"


Германската полиция е попречила на предполагаеми крайнодесни екстремисти да заминат за София, където да участват в „Луковмарш“. Това съобщи германският в. „Ди Цайт“.

На летището в Дортмунд са проверени 22 германски граждани, които е трябвало да заминат за София. На девет от тях – осем мъже и една жена, е забранено да напуснат Германия. Причината е, че те са заподозрени, че искат да участват в "Луковмарш". Останалите 13 души са допуснати да се качат на самолета, защото полицията не е открила доказателства, че смятат да се включат в шествието.

„Ди Цайт“ отбелязва, че федералната полиция има право да не позволява на германски граждани да напускат страната, ако има обосновано предположение, че поведението им ще представлява заплаха за сигурността.

„Луковмарш“ се провежда в София всяка година от от 2003 г. насам. Шествието е в памет на ген. Христо Луков, министър на войната в Царство България в периода 1935 – 1938 г. и водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ). Тази година то е планирано за 22 февруари, събота.

За поредна година кметът на София Йорданка Фандъкова издаде забранителна заповед за шествието. За пръв път това беше направено през 2013 г., но шествието продължава да се провежда. В петък министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че ще бъде спазена заповедта на Фандъкова.

Преди седмица прокуратурата поиска прекратяване на регистрацията на сдружението "Български национален съюз Еделвайс" ("БНС-Еделвайс"), чиито активисти са подавали уведомления в Столичната община за провеждането на "Луковмарш".

На шествието в София се събират крайнодесни и представители на забранени организации от различни държави. Неонацистите в Дортмунд традиционно се включват. Неонацистите в този град имат тесни връзки с българи в София. Основно контактуват с крайнодесния спортен боен клуб „NS Файтклуб Бългерия“, посочва БНР. Връзката се поддържа от германския неонацист Кристоф Древер, който през миналата година бе осъден за реч на омразата и призиви за насилие към хора от друг етнос и религия. Такива речи той освен в Дортмунд държи всяка година и в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG