Връзки за достъпност

Извънредни новини

Lafka обяви, че затваря след одържавяването на лотарията


Lafka съобщи на клиентите си, че обектите й се затварят временно
Lafka съобщи на клиентите си, че обектите й се затварят временно

Lafka, която поддържаше мрежа за павилионна продажба, обяви, че затваря заради одържавяването на лотариите.

„Влезлите в сила на 22 февруари нови законови ораничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол, водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на Lafka и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството“, се казва в съобщение, публикувано от ръководството на фирмата в неделя.

В съобщението се уверява, че дружеството разполага с достатъчно средства, за да покрие задълженията си, което ще бъде направено „в най-кратки срокове“.

Павилионите са масово запечатани като се цитира недатирана заповед на ръководството на фирмата, че обектите са затворени временно.

„Дневник“ съобщи, че в регистрите не е внесено искане за обяваване на дружеството "Лафка маркет" в несъстоятелност, което навежда на предположение, че става дума за прехвърляне на собствеността. Фирмата е на пазара от 6 години и има над хиляда обекта, повечето от тях - 824, на франчайз. Веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив.

Според последното вписване в Търговския регистър от юли миналата година акциите на веригата са разделени между "Еф Ем Си Джи трейд" и "Благоевград БТ".

Последният публикуван отчет на дружеството за 2018 г. показва, че приходите на Lafka са 240 млн. лева, от които 22 млн. лева от продажба на лотарийни билети, 180 млн. от цигари и 35 млн. лв от други стоки. Нетната печалба на фирмата е 5 млн. лв.

Народното събране премахна частните лотарии на 7 февруари с гласовете на управляващата коалиция – ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените в Закона за хазарта бяха внесени от зам.-председателя на парламента Валери Симеонов от Националния фронт за спасение на България, част от „Обединени патриоти“ в края на януари.

Така монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори - "Национална лотария" и "Лотария България", бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше Васил Божков, който се издирва за организиране на престъпна група и ощетяване на бюджета. Обектите на Lafka бяха едни от основните разпространители на лотарийни билети.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG