Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карантина, извънредни мерки и нови жертви на коронавируса в Северна Италия


Туристи пред катедралата "Сан Марко" във Венеция
Туристи пред катедралата "Сан Марко" във Венеция

Поне седем смъртни случая на заразени с коронавирус бяха потвърдени през последните дни в Италия, четири от които само в рамките на понеделник. Над 220 са заболелите от COVID-19, като най-много от тях се намират в провинция Ломбардия, предаде Ройтерс. Потвърдени са обаче и случаи на заразени в други северни области като Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Алто Адидже и в централната Лацио.

Разрастването на епидемията принуди местните власти да вземат извънредни мерки за сигурност, сред които поставяне под двуседмична карантина на 11 градчета, затваряне на училища, университети, музеи, театри, барове и нощни клубове, както и забрана за провеждане на спортни събития с публика.

Карнавалът във Венеция беше предсрочно прекратен. Отменени са футболните срещи от италианското първенство. Ефектът от коронавируса се отрази на финансовата борса в Милано, която стартира негативно с 3,5%, съобщи БНР.

Съобщение, поставено в понеделник пред Миланската катедрала, от което става ясно, че тя е затворена заради коронавируса
Съобщение, поставено в понеделник пред Миланската катедрала, от което става ясно, че тя е затворена заради коронавируса

Седмицата на модата в Милано приключи с дефилето на дизайнера Джорджо Армани, който представи колекцията си за сезона есен/зима 2020-2021 г. пред празна зала, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Общините и общественият транспорт работят

Засега работят общинските служби и цялата система за обществен транспорт, но ако ситуацията се влоши, "може да се предприемат по-драстични и строги инициативи във втората фаза, които в Китай бяха приети за Ухан", обясни губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана.

"Бях изненадан от тази експлозия от случаи", коментира в неделя италианският премиер Джузепе Конте, предупреждавайки, че най-вероятно в следващите дни ще бъдат регистрирани още заразени.

Заради опасения от разпространение на коронавируса, австрийските федерални железници преустановиха за няколко часа движението на пътнически влакове между Австрия и Италия през планинския проход Бренер. Така блокирани се оказаха около 500 пътници. В крайна сметка движението на влаковете през прохода беше възстановено, след като двама души със съмнения за COVID-19, дадоха отрицателни проби, предаде ДПА.

МВнР: Няма данни за българи с коронавирус

Междувременно българското Министерство на външните работи (МВнР) съобщи, че няма данни за заразени с коронавивуса българи нито в Италия, нито в Китай. Въпреки това МВнР препоръча пътувания до Северна Италия да се предприемат „само в краен случай“.

„Съветът към нашите сънародници там е да избягват посещения на публични мероприятия, места със струпване на много хора, както и да спазват всички медицински мерки за безопасност“, се казва в съобщение на МВнР, разпространено в понеделник.

Жители на едно от италианските градчета, поставени под карантина, чакат на опашка пред хранителен магазин
Жители на едно от италианските градчета, поставени под карантина, чакат на опашка пред хранителен магазин

По отношение на Китай министерството повиши степента на риск при пътуване до най-високото ниво 5: „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната“.

Китаецът, починал в Банско, не е бил заразен

Здравният министър Кирил Ананиев пък даде извънреден брифинг във Варна в понеделник сутринта, на който успокои, че китайският гражданин, починал през уикенда в Банско, не е бил носител на коронавируса.

„Той е имал инфаркт в миналото. Дошъл е на почивка в Банско. Час преди да почине е бил в спортния център в хотела повече от два часа. По-голямата част от времето е бил в сауната“, обясни министърът, подчертавайки, че според аутопсията в Благоевградската болница най-вероятната причина за смъртта е нов инфаркт.

55-годишният китайски турист от няколко години е живеел във Великобритания, като за последно е бил в родината си през 2018 г., стана ясно по време на брифинга на министър Ананиев. Мъжът почина в Банско, след като се почувствал зле, а пристигналият на мястото медицински екип само констатира смъртта му.

Нови 150 смъртни случая в Китай

Междувременно броят на починалите от коронавируса в Китай достигна 2592-ма души, а на оздравелите – 24 734-ма души, съобщи в понеделник Държавният комитет по въпросите на здравеопазването, цитиран от световните агенции.

За едно денонощие в страната са регистрирани нови 150 смъртни случая, 1846-има души са изписани от болница, а 406-има са се заразили. През предишното денонощие имаше 97 смъртни случая и 648-ина нови заразени. Според официалните данни общо 77 150 души са се заразили с новия коронавирус от появата му в края на миналата година.

Южна Корея съобщи в понеделник за двама нови починали от COVID-19, с които смъртните случаи в страната станаха общо 7. Общият брой на регистрираните заразени с коронавируса пък е 763-ма души. Южна Корея обяви в неделя червен код – най-високата степен на опасност за общественото здраве, която за пръв път е в сила от избухването на свинския грип през 2009 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG