Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести и обвинения заради замърсяване с цианиди на две реки край Пловдив


Цветелина Кънева беше изведена в понеделник от сградата на Басейновата дирекция в Пловдив и откарана с полицейски бус
Цветелина Кънева беше изведена в понеделник от сградата на Басейновата дирекция в Пловдив и откарана с полицейски бус

Прокуратурата и МВР предприеха серия от арести през последните три дни заради замърсяване с цианиди на Юговска и Чепеларска реки в района на Пловдив. Сред задържаните е директорката на местната Басейнова дирекция Цветелина Кънева, съобщи в понеделник БНР.

През уикенда обвинения получиха управителят на "Лъки Инвест" АД Любен Васев и отговорникът на хвостохранилището на дружеството Румен Караисенов за това, че са допуснали замърсяване с цианиди на реките. Двамата бяха задържани за 72 часа с прокурорско постановление.

Въпреки че местните власти увериха още през уикенда, че няма опасност за питайната вода в района, в пет общини бяха въведени ограничения за използването ѝ – в Лъки, Асеновград, Марица, Садово и Родопи.

При редовния мониторинг на река Юговска Басейновата дирекция в Пловдив е констатирала превишение на мед и цинк. Измервания в петък обаче установиха от 15 до 20 пъти над допустимите количества цианиди във водите на реките Юговска и Чепеларска.

Ден по-късно бяха направени нови измервания, които показаха, че стойностите са почти изцяло в нормата. Единствено при устието на река Юговска бяха отчетени 7 микрограма свободни цианиди при норма от 5 микрограма. Отпадъчните води от хвостохранилището са с по-високо съдържание на цианиди – 12 милиграма при норма 0.1, съобщи в събота Би Ти Ви.

Тогава беше съобщено и че причината за замърсяването е нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на "Лъки Инвест" АД. Това показа извънредна проверка на на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“, РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG