Връзки за достъпност

Извънредни новини

Музиката като смисъл. Деляна Лазарова, която постига световни успехи като диригент


Деляна Лазарова
Деляна Лазарова

Години живот с музиката и непрекъснато учене. Изследване на композиторите и причините те да напишат своите произведения. Това, по думите на диригентката Деляна Лазарова, е ключът към успешно свършената работа на хората в нейната професия. Такива усилия стоят и зад успехите ѝ, сред които в събота се нареди първото място на Международния конкурс за диригенти Siemens Hallé 2020.

Наградата за Деляна Лазарова е да бъде помощник-диригент продължение на две години на Марк Елдър, главен диригент на един от най-старите английски симфонични оркестри. Тя ще бъде и титуляр диригент на младежкия оркестър Hallé. Ангажиментите ѝ ще включват множество прояви по световните сцени.

На сайта на международното състезание за жени диригенти „Ла Маестра“ Лазарова е представена като „млад артист с бързо развиваща се музикална кариера, (…) печелещ възхищение с емоционалните си изпълнения и динамичното си присъствие.“ Самата тя казва в интервю пред БНР, че основната причина за успехите ѝ е любовта към музиката. А тя се заражда още когато тя е дете.

Деляна Лазарова е родена в Пловдив и е завършила националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ със специалност цигулка в класа на Виолета Стоянова. След това учи в държавния университет на Луизиана, САЩ, после в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана. След това две години работи като концертмайстор на цигулка.

В този период обаче тя се насочва към работа като диригент. „Може би още от първия път, когато отидох на концерт на симфоничен оркестър, когато бях на пет години, винаги диригентът е бил фигурата, която за мен е била най-впечатляваща и същевременно енигматична“, казва тя пред БНР.

Деляна Лазарова постъпва в Университета по изкуствата в Цюрих, където завършва оркестрово дирижиране. Учила е при диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Ленард Слаткин. Дирижирала е престижни оркестри в САЩ, Европа и Азия. Освен това е избрана за диригент на музикалния фестивал в Аспен, Колорадо, през 2019 г. Същата година печели първия конкурс по дирижиране на Албанските радио и телевизия в Тирана, Албания.

Деляна вярва, че класическата музика не отмира, а напротив, смята, че тя винаги ще е жива.

„Всеки от нас има нужда от по-дълбок смисъл в това, което прави. И когато ежедневието ни окове с трудности, музиката, изкуството, те ни дават надеждата, че утре може да е по-добре. И всичко което чувстваме и мислим, е почувствано и усетено от някого векове преди нас“, казва тя.

През 2020/2021 г. ѝ предстои да дирижира симфоничния оркестър на унгарското радио, оркестъра на албанското радио, както и на италиански оркестри. През лятото на 2020 г. тя ще участва отново в престижния фестивал в Аспен, става ясно от визитката ѝ на сайта на конкурса Siemens Hallé.

Деляна Лазарова споделя, че свири дори през свободното си време. Освен това обича да чете и да гледа стари филми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG