Връзки за достъпност

Извънредни новини

Харви Уайнстийн беше осъден за сексуално насилие и изнасилване. Очакват го до 25 години затвор


Харви Уайнстийн бе признат за виновен по две обвинения, които могат да му донесат до 25 години затвор
Харви Уайнстийн бе признат за виновен по две обвинения, които могат да му донесат до 25 години затвор

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн бе признат по обвинения в сексуално насилие и изнасилване, съобщават световните агенции. Наказанието му може да достигне до 25 години затвор.

12 членното жури, съставено от 7 мъже и 5 жени, обяви присъдата на петия ден след като започна своето заседаване. Уайнстийн, който по-рано отрече всички обвинения, беше определен за виновен за това, че през 2006 г. е извършил сексуално посегателство срещу бившата си асистентка Мими Халей, както и в това, че през 2013 г. е изнасилил актрисата Джесика Ман.

Той бе оправдан по обвинения, свързани с други два случая, както по най-тежкото обвинение за „хищническо поведение“ спрямо Ман, което можеше да му донесе доживотна присъда.

Разкритията срещу Уайнстийн дадоха начало на превърналото се в глобално движение #MeToo.

Част от 80-те жени, които обвиниха продуцента в сексуално посегателство, изразиха удовлетворение от получената присъда.

„Малкото момиченце, което бях, когато бях наранена, е екзалтирано…Това е велик ден. Боклукът беше изнесен навън“, каза Роуз Мак Гован една от актрисите, които първи говориха за посегателствата на Уайнстийн.

В общо писмо актрисите Ашли Джъд, Лусиа Евънс и Розана Аркут, както и други 19 жени написаха, че изразиха „съжаление, че днешният ден не ни носи истинска, пълна справедливост, която толкова много жени заслужават.

Очаква се делата срещу Уанстийн да продължат. Той трябва да влезе в затвора на 11 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG