Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина бившият лидер на Египет Хосни Мубарак


Бившият президент на Египет Хосни Мубарак почина на 91-годишна възраст.
Бившият президент на Египет Хосни Мубарак почина на 91-годишна възраст.

Хосни Мубарак, който управляваше Египет в продължение на 30 години, почина във вторник на 91-годишна възраст. Новината идва дни след като бившият президент се подложи на операция, съобщава държавната телевизия в Кайро.

Бившият военен пилот Мубарак поема властта в Египет началото на 80-те години, като дотогава е вицепрезидент на убития в атентат Ануар Садат.

В продължение на 30 години той успява да поддържа топли взаимоотношения със САЩ, влиза в ролята на медиатор при споровете между Израел и Палестина и успява да върне Египет обратно в Арабската лига, от която страната е изхвърлена в края на 70-те заради египетско-израелския договор от 1979 г.

Той остана на власт до 2011 г. В последните години неговото управление предприе редица реформи, целящи подобрение на финансовото състояние на страната. Ройтерс коментира, че макар икономическите показатели да са показали успех, кръгът около президента е обвинен в корупция и в присвояване на стотици милиони.

Краят на управлението му започна с Арабската пролет, когато хиляди протестиращи заляха площад Тахрир в Кайро. Първоначално той отказа да предаде властта, но след като редица генерали започнаха да се обръщат срещу него се видя принуден да го стори на 1 февруари 2011 г.

През май същата година срещу Мубарак започна дело по обвинение за смъртта на демонстранти по време на антиправителствените протести. Тогава загиват близо 850 души, а още 6000 са ранени.

През юни 2012 г., малко преди президентският пост да бъде спечелен от Мохамед Мурси, Мубарак получи доживотна присъда. Той бе изпратен в затвора Тора в Кайро, но често беше местен в близка болница заради влошаващото му се здраве.

Година, след като Мурси бе свален от власт от военния лидер Абдел Фатах ал-Сиси заради настъпилата в държавата тежка криза, присъдата на Мубарак бе отменена, а делото бе върнато за преразглеждане. През 2014 г. то бе окончателно прекратено.

В същото време обаче срещу него и синовете му Гамил и Аля бе започнат съдебен процес по обвинения в корупция, по който бе поставена присъда от три години затвор заради присвояване на държавни средства. Тази присъда бе отменена през 2015 г.

През 2017 г. пък след жалба от страна на прокуратурата, Върховният апелативен съд в страната оневини Мубарак по всички предходни обвинения и му позволи да се завърне в дома си в квартала Хелиополис, в близост до президентския дворец, който той бе обитавал дълги години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG