Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бъди дама". Синтия Никсън срещу невъзможните изисквания към жените


Синтия Никсън във видеото "Be A Lady They Said"
Синтия Никсън във видеото "Be A Lady They Said"

Не показвай раменете си. Прикрий се. Остави нещо на въображението. Облечи се скромно. Не бъди изкусителка. Мъжете не могат да се контролират. Мъжете имат нужди. Изглеждаш старомодно. Отпусни се. Покажи малко кожа. Изглеждай секси.

Това е откъс от видеото "Be A Lady They Said", публикувано от списание Girls Girls Girls Mag тази седмица. В него актрисата Синтия Никсън изпраща послание за трудностите пред една жена в днешно време. Противоречията в налаганите от обществото норми изпъкват, когато са изброени последователно, и поставят въпроса защо изобщо трябва да бъдат налагани "на една дама".

Не бъди толкова провокативна. Просиш си го. Носи черно. Обуй токчета. Прекалено си облечена. Прекалено си разсъблечена.

Часове след публикуването му, видеото е споделено хиляди пъти и предизвиква много реакции заради феминисткото си послание, което критикува социални норми, например като тази, че жените трябва да съобразяват външния си вид с това, което изискват мъжете около тях или да се стремят да задоволят конкретна нужда на мъжкия пол. Актрисата чете есе, написано от Камил Реинвил през 2017 г.

Изсветли кожата си. Хвани тен. Премахни белезите по кожата си. Заличи стриите. Стегни корема. Увеличи устните. Сложи ботокс на бръчките. (…) Изглеждай естествено. Бъди себе си. Бъди истинска. Бъди уверена. Стараеш се прекалено много. Външният ти вид е прекален. Мъжете не харесват момичета, които се стараят прекалено много.

Борбата за равенство между половете не е чужда на Синтия Никсън. Тя е и активна защитничка на правата на хомосексуалните, на общественото образование, на бедните избиратели, на цветнокожите и латиносите, всички които според нея са изоставени от политиците в САЩ.

Самата тя се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк през 2018 г. от Демократическата партия. „Дойде ни до гуша от политици, които ги е грижа повече за медийните заглавия и властта, отколкото за хората“, казва тя в началото на кампанията си.

"Синтия израства в Манхатън, където е отгледана само от майка си в едностаен апартамент. Тя е горд ученик в нюйоркско държавно училище, в каквото учат и трите й деца. (…) Тя започва да работи като актриса още на 12 години, за да може да плати за образованието си в колеж. Пътува с метрото всеки ден и разбира проблемите на обикновените жители на града", пише в биографичната справка на сайта на кампанията й за губернатор.

Кандидатура й е неуспешна, но Никсън вижда своя успех в това, че е насочила общественото внимание към важни социални проблеми, които иначе са оставали на заден план.

Година по-късно 53-годишната актриса казва пред списание "Тайм", че всеки е длъжен да излезе от комфортната си зона и да се бори за либерализацията на обществото и включването на повече млади хора в политиката.

Никсън е най-позната от ролята си на амбициозната адвокатка Миранда Хобс от сериала "Сексът и Градът" на HBO. По думите й героинята във филма има много общо с характера на самата актриса в реалността.

"Ние имаме много общо с Миранда. И двете станахме нарицателно за тези жени, които се надигат, казват своето мнение, борят се и носят промяна", казва Синтия Никсън.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG