Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК сваля наблюдението за икономически дисбаланси от България, но иска още реформи


Старши вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис представя изводите на доклада по Европейския семестър
Старши вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис представя изводите на доклада по Европейския семестър

Европейската комисия предложи в сряда България да бъде извадена от държавите под специално наблюдение по линия на Европейския семестър. Досега София беше подложена на задълбочен мониторинг по политиката за координация на икономическото управление в ЕС, известна още като Европейски семестър.

„България постигна важен напредък в укрепването на управлението на финансовия сектор, фирмената задлъжнялост намаля, както и процентът на необслужваните заеми“, заяви при представянето на доклада старшият вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис.

Според Комисията България е приела ново законодателство, което значително може да подобри управлението на държавните компании и е подобрила надзора на банковия сектор. Остава ограничен напредъка в други две основни препоръки - за прилагане на европейските стандарти за борбата с пране на пари и за воденето на целенасочена политика за поощряване на изследванията и иновациите, става ясно от публикувания в сряда в Брюксел доклад.

България беше сред сред страните с предизвикващи тревога макроикономически дисбаланси в продължение на години, непосредствено след фалита на КТБ. Изваждането ѝ от мониторинга по Процедурата за макроикономически дисбаланси е предусловие за влизане във валутно-обменния механизъм ERM II.

България е единствената държава, за която се предлага да бъде изключена от групата под наблюдение, където остават още 12 държави. Гърция, Италия и Кипър са поставени в групата с прекомерни дисбаланси, а Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция ще продължат да бъдат наблюдавани заради макроикономическите си баланси и през 2020 г.

Въпреки че няма да пише повече подробни доклади за България, Комисията обръща внимание, че остава още работа, включително в борбата с корупцията, преодоляването на бедността и подобряването на достъпа да здравеопазване. Посочва се, че България подхожда неадекватно към проблемите в околната среда, което ѝ пречи да си осигури дългосрочен устойчив растеж.

Процедурата при макроикономически дисбаланси се прилага за предотвратяване на потенциално вредни макроикономически дисбаланси, които биха могли да повлияят неблагоприятно на икономическата стабилност. Предстои оценката на Комисията за напредъка на България да бъде приета от държавите членки. През април националните правителства трябва да представят нови планове за реформи, въз основа на които, Брюксел ще изготви нови препоръки.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG