Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софийският университет отне титлите, дадени през 1939 г. на четирима нацисти


Софийският университет “Св. Климент Охридски”
Софийският университет “Св. Климент Охридски”

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отне почетното звание "доктор хонорис кауза" на четирима националсоциалисти от времето на Хитлер. Това са Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш, които са били отличени по време на честванията за 50-годишнината от основаването на университета през 1939 г.

Решението на университета е взето след писмо на Леа Коен, председателка на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца от средата на януари. След проверка на фактите от четирима преподаватели от Историческия факултет ръководството на Софийския университет решава да отнеме титлите.

“Не можем и не бива да заличаваме историята, но сме убедени, че един такъв морален акт ще бъде сигнал за обществото, че грешките от тежките исторически моменти могат да бъдат посочени и осъдени, за да не бъдат допускани отново”, се казва в съобщение на ръководството на Софийския университет, разпространено в сряда.

Според него “авторитетът на университета не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления”.

От четиримата националсоциалисти най-известен е Ханс Франк, който е бил личен юридически съветник на Хитлер, а от 1933 г. е министър на правосъдието на Бавария и е начело на националсоциалистическата асоциация на юристите. През 1939 г. Франк е назначен за генерален губернатор на окупирана Полша, където е отговорен за смъртта на стотици хиляди поляци и евреи.

Той отговаря за Варшавското гето. Под негова юрисдикция са и четири концентрационни лагера.

По време на Нюрнбергския процес той е признат за виновен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, осъден е на смърт и е обесен.

Бернхард Руст е министър на науката, възпитанието и народното образование. В това си качество той уволнява 1000 университетски преподаватели (евреи, социалдемократи и др.), ограничава академичното самоуправление и въвежда националсоциалистически дух и нацисткия поздрав в училищата. Руст се самоубива в навечерието на капитулацията на Германия.

Едвалд Роберт Валентин фон Масов е генерал-майор от пруската армия, който по време на Балканските войни е изпратен в българския генерален щаб. Член е на националсоциалистическата партия от 1929 г., а от 1933 г. е президент на Германската служба за академичен обмен и на Германо-българското дружество. От 1932 г. започва кариера в СС и се изкачва по всички стъпала на йерархията до генерал-лейтенант.

Едуард Колрауш е ректор на Хумболдовия университет и един от създателите на Нюрнбергските закони, които полагат юридическата основа на антисемитската и расистката идеология на националсоциалистическата държава, се казва в съобщението на Софийския университет. Колрауш е член на Съюза на националсоциалистическите германски юристи и е сред основателите на Академията за германско право на Ханс Франк.

Според ръководството на Софийския университет четиримата са получили титлите по политически причини, а не заради заслуги към науката.

99 души са били отличени за 50-годишния юбилей на СУ. Сред тях са първият ректор на университета Александър Теодоров-Балан, прочутият математик Годфри Харди, електроинженерът и изобретател Никола Тесла, световно известните филолози Паул Кречмер и Франц Дьолгер, ректори на европейски университети.

Първият носител на титлата “почетен доктор” на Софийския университет е присъдена през 1902 г на Екзарх Йосиф.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG