Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести на островите в Егейско море заради строителството на нови лагери за мигранти


Протестиращи на остров Лесбос хвърлят камъни срещу полицията по време на протести, които продължават трети ден

62-ма души са ранени след продължили два дни сблъсъци между силите за сигурност и местни жители на гръцките егейски острови Лесбос и Хиос. Гръцкото правителство обяви в сряда, че ще изтегли повечето от частите за борба с безредиците, разположени на егейските острови, където избухна гражданско недоволство от създаването на нови лагери за настаняване на незаконни мигранти.

Решението за изтеглянето на спецчастите е взето след приключване на първата фаза на подготвителните работи за строителството на центровете от затворен тип. Властите пристъпиха към изграждането на нови лагери, след като наличните са препълнени от месеци.

Основните протести се състояха в районите на Диаволорема, Кавакли и Карава на Лесбос, където правителството експроприира земя за изграждане на центровете.

Местните жители са хвърляли камъни по полицията, която е отговорила със сълзотворен газ, съобщи вестник „Катемерини“. Според гръцката полиция са ранени 43-ма полицаи и 10 островитяни. Съобщава се, че в Хиос местните жители са влезли в хотел в близост до строителната площадка на нов лагер и са ранили осем полицаи, настанени в него.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отмени насрочената за четвъртък среща с областния управител на северния егейски регион Костас Муцурис, след появата на видеоклип, на който Муцурис критикува премиера и прави неприличен жест.

"След това вулгарно поведение нямаме какво да си кажем с г-н Муцурис", казаха източници, близки до премиера, като добавиха, че срещата на Мицотакис с петимата кметове на острови, разположени в източната част на Егейско море, продължава.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците около 60 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Гърция миналата година, почти два пъти повече в сравнение с 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG