Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски сенатор поиска разследване на сделката за продажбата на собственика на бТВ


Марко Рубио
Марко Рубио

Американският сенатор републиканец Марко Рубио поиска администрацията във Вашингтон да провери дали продажбата на собственика на бТВ, СМЕ, не застрашава сигурността на Съединените щати.

В писмо, адресирано до министъра на финансите Стивън Мнучин и до министъра на правосъдието на САЩ Уилям Бар, Рубио настоява Комитетът по чуждестранни инвестиции (CFIUS) "да упражни своите правомощия и да започне пълен преглед на последиците за националната сигурност на предстоящата продажба на СМЕ", която е част от американския телеком гигант AT&T.

Чешката инвестиционна група PPF на Петр Келнер се договори да закупи мажоритарен дял в CМЕ (Сentral European Media Group Enterprises), сегашният собственик на бТВ, през октомври 2019 г.

„Вярвам, че администрацията трябва да провежда по-подробни прегледи на корпоративните сделки като продажбата на СМЕ от AT&T и да разбере как китайското правителство и комунистическата партия работят чрез проксита като PPF. Ако това не стане, се подкопават дипломатическите усилия на САЩ, насочени към противодействие на политическата намеса на Китайската комунистическа партия в чуждестранните правителства и общества“, се казва в писмото.

Рубио е председател на комисията, която следи за спазването на правата на човека и върховенството на закона в Китай, в която влизат членове на Камарата на представителите и на Сената - двете камари в американския Конгрес. Той е член и на Комисията по външни отношения и на Комисията по разузнаване в Сената.

Според сенатора предстоящата сделка "подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

В писмото си той обяснява, че чешкият купувач PPF Group и нейният главен изпълнителен директор Петер Келнер, имат предистория, че действат като проксита на Китай в Чешката република.

Приблизително една трета от печалбите на групата PPF идва от дъщерната ѝ компания за потребителски кредити Home Credit в Китай, пише сенатор Рубио. Той добавя, че в Сърбия телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с "Хуауей" за разработване на 5G мрежи, а в Чехия мобилният оператор на групата на Келнер работи с оборудване на китайската компания, която има ограничения за работа в САЩ заради опасения, че застрашава националната сигурост.

Марко Рубио съобщава, че Home Credit е наела в Чехия фирма за връзки с обществеността, която е шпионирала чешки политици, оказвала е натиск върху медии и е използвала анализатори, за да манипулира общественото мнение в полза на Китай.

Засега AT&T не е коментирала, а от PPF заявиха, че сенаторът се позовава на "фалшива информация", получена от чешки политици и че не приемат начина, по който в писмото се характеризира CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от "Хуауей", те са наследени при покупката на "Теленор" (2018 г.) се казва още в позицията на групата.

"PPF купува СМЕ в допълнение на телекомуникационния си бизнес и без никакви задни мисли. Като част от процеса за придобиване на СМЕ си сътрудничим с всички регулаторни власти и им предоставяме цялата необходима информация", уверяват още от чешката група. PPF добавят, че ще предоставят "адекватна информация" на сенатор Рубио.

Сделката за купуването на СМЕ е за 2.1 млрд. долара. Тя трябва да бъде одобрена от акционерите на СМЕ, от Европейската комисия и някои национални регулатори. С нея фондът на Келнер получава 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа. Шест от тях са българските бТВ, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring, останалите са в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG