Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как цяло село може да бъде евакуирано за 10 г. заради бомби от Втората световна война


Експлозия край Митхолц през 1947 г. убива 9 души. Сега властите в Швейцария смятат, че има шанс това да се повтори
Експлозия край Митхолц през 1947 г. убива 9 души. Сега властите в Швейцария смятат, че има шанс това да се повтори

170-те жители на селцето Митхолц в Швейцарските Алпи винаги са знаели, че живеят върху буре с барут. Буквално.

Близо до населеното място е разположен подземен склад за експлозиви от времето на Втората световна война. Министерството на отбраната на Швейцария заключи след поредна оценка на риска, че взривните вещества в склада са твърде опасни за хората и трябва да бъдат премахнати. За целта обаче може да се наложи всички жители на Митхолц да се евакуират за повече от десет години.

Част от щита срещу Хитлер, която днес е заплаха

По време на Втората световна война Швейцария запазва неутралитет, каквато е политиката ѝ още от 1815 г. Малко след началото на войната обаче страната се оказва обградена от Нацистка Германия и нейните съюзници. Планирана е операция за германска инвазия в Швейцария, но тя не е осъществена.

Като отговор на заплахите от страна на Хитлер и Мусолини, Швейцария разработва отбранителен план. Той включва изграждането на укрепления, които могат да бъдат защитавани при евентуално нападение. Част от тази мрежа от отбранителни съоръжения е склада до Митхолц. Непосредствено след края на Втората световна война в него има над 10 000 тона експлозиви.

През 1947 г. част от тези експлозиви избухват. При инцидента умират девет души. Железопътната гара, която се намира близо до склада, е напълно унищожена. В продължение на десетилетия след инцидента не са взимани мерки за обезопасяване на останките от склада, погребани под тонове пръст и скали.

Експлозията през 1947 г.
Експлозията през 1947 г.

Доклад на швейцарската федерална служба по околната среда от 2018 г. обаче сочи, че проблемът е по-сериозен, отколкото дотогава се е смятало. Според експертите край Митхолц остават около 3 500 тона невзривени експлозиви. Освен това експлозията от 1947 г. е направила подземните съоръжения нестабилни. Според доклада евентуалното премахване на експлозивите би било по-сложно, отколкото се е предполагало.

Как да бъде решен проблемът

Рискът за жителите на близките населени места обаче накара властите да предложат план за премахване на експлозивите, които не са се взривили през 1947 г. Подготовката на такова начинание ще отнеме десетилетие, а след това жителите на Митхолц ще трябва да напуснат домовете си за поне десет години.

„В зависимост от това как върви работата, жителите трябва да очакват евакуацията да продължи десет или повече години“, се казва в съобщение на министерството на отбраната, цитирано от европейски медии. В него се посочва също, че експлозивите със сигурност няма да бъдат местени преди 2031 г.

Причината е, че преди това трябва да бъде изграден обходен маршрут на ключов път, който минава през селото. Трябва да бъде изградена и нова железопътна линия.

За да премахнат експлозивите, властите ще трябва да преместят жп линия и основна пътна артерия
За да премахнат експлозивите, властите ще трябва да преместят жп линия и основна пътна артерия

За да бъде осъществен този план обаче, той трябва да получи подкрепата на местната общност. В момента се провеждат обществени консултации по плана, а обсъждането ще бъде в средата на април. Жителите реагират резервирано към плана на властите, става ясно от репортажи на швейцарски медии. Те отказват да напуснат домовете си, ако не получат компенсации.

Съществува и друг вариант за справяне със ситуацията, който не включва евакуация на хората. Той предвижда чисто и просто погребване на склада под още повече скали и почва. Самите създатели на плана обаче го определят като рисков вариант и смятат, че по този начин „ще бъде оставено токсично наследство на наследниците ни, които трябва да се справят с него“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG