Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да се върна тук". Полша и кампанията срещу ЛГБТ общността


Стикер с надпис "Зона, свободна от ЛГБТ"
Стикер с надпис "Зона, свободна от ЛГБТ"

Якоб застава за снимка пред табелата на родния си град Требишов в Полша. Зад него има още един знак, на който пише “Зона, свободна от ЛГБТ” (лесбийки, гейове, би- и транссексуални).

Якоб е гей, а табелата е поставена там от фотографа Бартош Сташевски с идеята да привлече вниманието на хората към решението на десетки полски градове да се обявят официално за "зони, свободни от ЛГБТ".

Фотографът вече е направил подобни портрети на петима души и планира да снима още 32-ма - всички в градовете, които подеха една от най-мащабните кампании срещу гей хората в страната.

“Реших да напусна града. Няма да се върна, защото тук не мога да водя нормален живот. Ще бъда подложен на дискриминация и ще бъда отлъчен от обществото”, споделя Якоб.

Якоб Пшибиш, кадър от репортаж на Ройтерс
Якоб Пшибиш, кадър от репортаж на Ройтерс

Фотографът сам финансира кампанията и публикува снимките в социалните мрежи. “Искам да провокирам дебат”, казва той. След всяка фотосесия премахва табелата и я мести в друг град.

Предложението Требишов да се противопостави на т.нар, “ЛГБТ идеология” е прието миналата година. Местните власти в повечето “свободни зони” се канят да спрат всякакво финансиране на проекти, коитото окуражават толерантснотта и равните права.

“Нито аз, нито общинският съвет имаме основание да се чувстваме засрамени от това решение”, коментира кметът на градчето Мирослав Шекалис пред Ройтерс.

Броят на тези градове започна да расте миналата година като отговор на решението на кмета на Варшава Рафал Тжасковски да подпише декларация в подкрепа на уязвимите сексуални малцинства и борбата с дискриминацията.

В Полша, където влиянието на католическата църква е голямо, отношението към хората, които не отговарят на представите за традиционни християнски ценности, се обостри особено след евроизборите през май 2019 година.

Управляващата по това време партия "Право и справедливост" започна открита кампания срещу ЛГБТ хората. В този тон се включи и църквата в лицето на архиепископа на Краков Марек Йедрашчевски, според когото “след червената чума на комунизма, страната е нападната от чумна епидемия с цвета на дъгата".

Хомофобската реторика беше подхваната от десетки общини, които излязоха с резолюции срещу “ЛБТ пропагандата”. В момента около една трета от всички полски общини са се включили.

Европарламентът критикува остро миналата седмица така наречените “свободни зони”.

“Европейският парламент настоява полските власти да осъдят тези действия и да отменят всички решения, атакуващи правата на ЛГБТ хората”, гласи изявлението на законодателния орган на ЕС. “Европейските фондове не трябва да се използват с цел дискриминация”, се казва в становището.

В Полша, подобно на много други държави, дискриминацията по признак сексуална дискриминация, е забранена от закона. Реалността обаче е друга.

Някои членове на “Право и справедливост” обвиняват фотографа, решил да снима гей хора в антигей градовете, че разпространява фалшиви новини с табелата “Зона, свободна от ЛГБТ”.

“Мислех си, че живеем във време, в което хората разбират какво е арт проект. Ние обаче живеем и във време, в което границата между абсурда и реалността е много тънка”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG