Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция пуска сирийските бежанци към Европа след въздушни удари от режима на Асад


Турция е решила да не пречи на сирийските бежанци да влизат на територията на Европейския съюз. Това съобщи пред Ройтерс високопоставен турски държавен служител, пожелал анонимност. Решението е взето след въздушен удар от авиацията на Башар ал Асад срещу турска база в северозападна Сирия, при което са загинали 33 турски войници и са ранени още 32.

Според световната агенция, на турската полиция, брегова охрана и гранични части е наредено да не реагират на опитите на хората да достигнат до ЕС. Беше съобщено за група, която се е отправила към Капъкуле, която обаче не е била пусната от граничните власти в България.

Досега Турция не е направила официално изявление по въпроса.

Отваряне на границите за сирийските бежанци би било нарушение на споразумението между ЕС и Турция, сключено през 2016 г. То предвижда бежанците, които незаконно влизат на територията на ЕС, да бъдат връщани в Турция. В замяна Анкара получи два транша по 3 млрд. евро, за да създаде условия за търсещите убежище. Турция обаче подчертава, че финансирането е недостатъчно и тя няма ресурс да се справи с новата вълна бежанци, потеглила към Турция след новата ескалация на напрежението в Северна Сирия през последните месеци.

„Решихме да не спираме сирийските бежанци да достигат Европа по суша или по море“, е цитиран да казва източник на Ройтерс. „Всички бежанци, включително сирийци, са добре дошли да преминат границите с Европейския съюз.“

В Турция има около 3,7 млн. сирийски бежанци. Близо още милион цивилни са напуснали северната провинция Идлиб през декември, когато подкрепяните от Русия сили на сирийския президент Башар Асад започнаха офанзива срещу подкрепяните от Турция бунтовници.

Турция призова ЕС и ООН да предприемат по-решителни действия за решаване на кризата в Идлиб. През 2019 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че правителството може да пусне търсещите убежище в Европа, ако не получи помощ.

До ескалацията на напрежението в четвъртък вечерта се стигна след като преговорите между Турция и Русия за Сирия, които продължиха няколко седмици, не постигнаха успех. Двете държави подкрепят воюващите помежду си страни в конфликта. Русия е основният съюзник на режима на Башар Асад, докато Турция подкрепя бунтовниците срещу него.

След въздушното нападение в четвъртък в Анкара е проведена спешна среща при президента Ердоган. На нея е решено да започне контраатака срещу силите на Башар Асад. Последвали са удари срещу сирийски военни обекти. Турската армия е поставена в повишена бойна готовност.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш изрази „сериозна загриженост“ за ескалацията на напрежението в Сирия и призова за незабавно спиране на огъня.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг непосредствено след въздушния удар. Столтенберг е осъдил действията на режима на Асад и Русия в Идлиб и е поискал спиране на огъня, заяви по-късно говорител на НАТО.

Представител на държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон подкрепя съюзника си от НАТО. „Продължаваме да призоваваме за незабавно прекратяване на тази офанзива от режима на Асад, Русия и подкрепяните от Иран сили“, се казва в изявлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG