Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и талибаните подписаха споразумение за мир


Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар подписват мирното поразумение
Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар подписват мирното поразумение

Съединените американски щати и талибаните подписаха мирно споразумение, с което се цели прекратяването на 18-годишната война в Афганистан, съобщиха световните агенции. Събитието, което се състоя в столицата на Катар Доха, е начална стъпка към изтеглянето на американските военни от най-дългата война, в която някога са участвали.

Документът беше подписан от специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар. На церемонията присъстваше държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

„Това е момент на надежда, но е едва началото. Пътят напред няма да е лесен. За постигането на продължителен мир в Афганистан ще са необходими търпение и компромиси от всички замесени страни“, каза министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър.

В първите 135 дни САЩ трябва да намали военните си от 13 хил. на 8 600. Вашингтон се задължава също да работи със съюзниците си по посока намаляването на военното им присъствие в страната.

Пълното оттегляне на американските войници след 14 месеца ще се случи само при условие, че талибаните спазят своята част от сделката.

„Отидохме заедно през 2001 г., така че ще се пренастроим заедно и в правилния момент ще си тръгнем заедно, но ще го направим само когато условията го позволяват“, каза генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Алиансът ще намали броя на войниците си от 16 до 12 хиляди в първата фаза от изпълнението на мирното споразумение.

Инвазията на САЩ в Афганистан започна скоро след терористичните атентати от 11 септември 2001 г. Целта тогава беше от власт да бъдат свалени талибаните, които бяха подслонили основния виновник за най-големия терористичен атентат в американската история Осама бин Ладен.

Мирното споразумение е и част от предизборните обещания на Доналд Тръмп, който бе заявил през 2016 г., че ще изтегли САЩ от „безкрайните войни“, започнати от неговите предшественици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG