Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън спечели първичните избори в Южна Каролина


Бившият вицепрезидент и кандидат за номинацията на демократите Джо Байдън записа първата си победа в първичните избори
Бившият вицепрезидент и кандидат за номинацията на демократите Джо Байдън записа първата си победа в първичните избори

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън отбеляза първата си победа в изборите за кандидат за президентската номинация на Демократическата партия. Той спечели първичния вот в Южна Каролина, което дава нов живот на кампанията му и го връща като основен конкурент на сенатор Бърни Сандърс, съобщава Ройтерс.

Байдън печели 49 % от гласовете на демократите, оставяйки на второ място Сандърс с едва 20 %. Останалите водещи кандидати Елизабет Уорън, Пийт Бутиджидж и Ейми Клобучар получават под 10 % подкрепа.

Ройтерс коментира, че основна заслуга за изразителната разлика имат афро-американските избиратели, които масово са подкрепили бившият вицепрезидент. Според данни от екзит половете 61 % от тях са гласували за Байдън, докато едва 17 % са подкрепили Сандърс.

Общо 530 хил. демократи са взели участие в първичният вот в Южна Каролина, което е много повече от 370 хил. гласували през 2016 г.

„Демократите искат да номинират демократ. Голяма победа или загуба, това е изборът. Повечето американци не признават обещанието за революция. Те искат повече от обещания, те искат резултати“, каза Байдън след победата си. Думите му са насочени към основния му конкурент Сандърс – независим сенатор от Вермонт, който не веднъж се е описвал като демократ-социалист, който призовава за политическа революция.

Според анализатори победата на Байдън в Южна Каролина, която е първата му победа в щат в третата кампания, в която той се кандидатира, ще му даде голям шанс за следващия кръг от избори, който ще се проведе във вторник – т.нар. „Супер вторник“. Тогава ще гласуват Алабама, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузец, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Вермонт и Вирджиния.

Според предварителните данни Сандърс води в Калифорния, но подкрепата от афро-американските избиратели за Байдън може да му помогне значително за победа в Алабама, Северна Каролина, Тенеси, Арканзас и Вирджиния.

На 3 март за пръв път в гласуването ще се включи и милиардерът Майкъл Блумбърг, който през последните седмици провежда мощна кампания в цялата страна, включваща множество рекламни записи и клипове.

Първите три вота в Айова, Ню Хемпшир и Невада бяха спечелени от Сандърс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG