Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция започна операция срещу режима на Асад в Сирия


Операцията на Турция е в отговор на убитите при сирийско нападение през седмицата турски войници
Операцията на Турция е в отговор на убитите при сирийско нападение през седмицата турски войници

Турция започна четвърта военна операция в Сирия, която този път е насочена пряко срещу режима на президента Башар ал Асад. Властта в Анкара съобщава за унищожени системи за противовъздушна отбрана, повече от 100 танка и два самолета на сирийската армия по време на започналата операция, предаде Ройтерс.

„Нямаме нито намерение, нито желание да се изправяме срещу Русия. Нашата задача е да предотвратим престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад, да отстраним радикалните елементи и да предотвратим миграцията", заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Операцията „Пролетен щит“ е отговор на нападението над турски военни, в което загинаха най-малко 33-ма човека в провинция Идлиб. Това е първата операция, която Турция извършва пряко срещу подкрепяния от Русия режим на Башар Асад. Предишните операции имаха за цел „Ислямска държава“ и кюрдските бунтовници.

В същото време сирийската армия обяви за затворено въздушното пространство над северозападната част на страната.

„Всеки самолет, нарушил въздушното пространство в указаната зона, ще бъде смятан за вражески и ще бъде свален“, съобщава САНА, цитирана от ТАСС.

Военната активност на Турция създава напрежение между Анкара и Москва. Турската редакция на „Спутник“ съобщи, че в Истанбул е бил задържан главният ѝ редактор.

В събота външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че има прогрес в руско-турските преговори, но ситуацията в Идлиб може да бъде разрешена само между президентите на двете страни Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

В следствие на конфликта в Идлиб и нарасналия приток на бягащи от размирната зона, Анкара обяви, че ще отвори границите си към Европа, което доведе до притеснение у властите в Гърция и България.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на гръцко-турската граница. БНР съобщава, че няколко групи от по десет човека са се опитали да влязат по река Марица, но са били задържани от полицията.

Очаква се и сериозен натиск към гръцките острови като на турския бряг, по данни от Анкара, се намират 30 хиляди бежанци.

В неделя министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи ситуацията на българо-турската граница като спокойна.

„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи“, каза Каракачанов, допълвайки, че около Одрин има близо 5 хиляди бежанци.

Границата се охранява от денонощни патрули, а в региона са изпратени и екипи на жандармерията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG