Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мигрантите продължават да се трупат на турско-гръцката граница. Франция обеща подкрепа за Атина и София


Положението на българската граница към момента остава спокойно
Положението на българската граница към момента остава спокойно

Хиляди мигранти продължават да се струпват на границата между Гърция и Турция, съобщава БНР. Заради ситуацията гръцкото правителство взе решение в срок от един месец да не приема молби за убежище, както и че ще депортира всички нелегално влезли в страната хора.

„Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

В неделя министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу обяви, че 100 хил. мигранти вече са пресекли границите на ЕС. Тази новина обаче бе окачествена като „дезинформация“ от страна на гръцкото външно министерство.

В същото време положението на турско-българската граница към момента остава спокойно.

Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, които снощи проведоха телефонен разговор, са се обединили около мнението, че са необходими незабавни дипломатически стъпки, за да бъде спрян мигрантският поток към Европа.

По настояване на Атина ще бъде свикано извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС.

По-късно днес Борисов ще пътува до Анкара, където ще проведе среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Освен ситуацията с мигрантския поток двамата ще обсъдят и действията, които са необходими за справянето с кризата в Сирия.

Новата вълна от мигранти, която застрашава границите на Гърция и България, бе провокирана от поредната ескалация на напрежението в региона на Идлиб в северната част на Сирия. През изминалата седмица въздушен удар от страна на силите на президента Башар ал Асад срещу турски военни части отне живота на най-малко 33 войници, а още толкова бяха и ранените. В отговор Турция започна нова военна операция на територията на Сирия, която този път е насочена пряко срещу режима в Дамаск.

По-рано преговорите между Ердоган и руския президент Владимир Путин за решаване на ситуацията в региона, които продължиха няколко седмици, се провалиха. Двете държави подкрепят воюващите помежду си страни в конфликта. Русия е основният съюзник на режима на Башар Асад, докато Турция подкрепя бунтовниците срещу него.

Заради напрежението по границите на Турция с ЕС президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че Париж е готов да окаже помощ на София и Атина с цел да бъде избегната хуманитарна и миграционна криза.

„Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в "Туитър".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG