Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата мигрантска вълна. Как се стигна до нея и какво се случва на българската и гръцката граници


Най-тежка е ситуацията на границата Кастаниес-Пазаркуле, където гръцките власти влязоха в тежки сблъсъци с мигрантите
Най-тежка е ситуацията на границата Кастаниес-Пазаркуле, където гръцките власти влязоха в тежки сблъсъци с мигрантите

В последните дни, след като турските власти обявиха, че границата със страните от ЕС е отворена, хиляди мигранти се насочиха към Гърция и България. Събитията разтревожиха европейските лидери, които още не са забравили тежките последици от хаоса около кризата от 2016 г.

Всичко това дойде на фона на провал на преговорите между Анкара и Москва за ситуацията в северната част на Сирия, както и до нова военна операция на турската армия, този път насочена пряко срещу режима на Башар ал Асад.

Каква точно е ситуацията на двете граници и как се стигна до нея?

Провалени преговори, убити войници и ответни действия

В последните няколко седмици Турция и Русия преговаряха за бъдещото развитие на ситуацията в региона на Идлиб в северната част на Сирия. Ескалацията започна още през миналата година, когато САЩ обяви, че оттегля войските си от тази част на страната, а няколко дена по-късно президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на операция, целяща да създаде зона за сигурност в северната част на Сирия.

Тази активност на турските военни беше посрещната много остро от режима на Асад в Дамаск и подкрепящата го Русия.

Последва временно затишие и дълги преговори между двете държави, които включваха дори среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

През изминалата седмица, малко след като бе оповестено, че до споразумение така и не се е стигнало, нападение от страна на сирийската армия доведе до смъртта на най-малко 33-ма турски военни, а още толкова бяха ранените.

Заради атаката турските власти взеха решение да прекратят споразумението си с ЕС за задържане на сирийските бежанци на своя територия, и обявиха, че няма да пречат на мигрантите да влизат в територията на блока.

В неделя Турция започна и нова военна операция в отговор на нападението на Дамаск, като този път за нейна цел официално бе обявено свалянето на режима на Асад.

Всички тези действия, показват, че засега не се очаква напрежението в Идлиб да намалее.

Мигрантите пред границата на ЕС и натискът от Ердоган

„След като отворихме вратите получихме множество обаждания „да затворим вратите“. Отговорих им, че е свършено. Всичко приключи. Вратите сега са отворени. Сега вие ще трябва да поемете своята част от товара.“

Това заяви в понеделник самият Ердоган, който според анализатори се опитва чрез мигрантите да окаже натиск върху европейските държави, които от своя страна да окажат по-голяма подкрепа на Турция в Сирия. Франс прес коментира, че Ердоган търси и лостове за влияние преди срещата с Владимир Путин през седмицата, на която ще се търси прекратяване на огъня в Идлиб.

В понеделник турските власти разпространиха данни, че 18 хил. мигранти вече са преминали на европейска територия. В неделя министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу обяви, че 100 хил. мигранти вече са пресекли границите на ЕС, но тази новина бе окачествена като „дезинформация“ от страна на гръцкото външно министерство.

По данни на Франс прес в района на границите на Турция с България и Гърция има няколко хиляди мигранти, които обаче не са само от сирийски произход. Сред бежанците има и такива от иракски и афганистански произход.

бТВ съобщава, че основната част от хората са с африкански и азиатски произход, а голямата част от тях са малки деца.

Според Анкара броят на хората, намиращи се на границата е 75 хил., а според ООН те са общо 13 хил.

Позициите на София и Атина

През деня премиерът Бойко Борисов обяви, че досега няма нито един човек, който нелегално да е преминал българската граница. Министър-председателят се обяви за мирно решение и каза, че не е вариант армията да бъде използвана за решаване на ситуацията. По-късно в понеделник той ще проведе среща в Анкара с президента Ердоган.

В същото време Гърция обвини Турция в трафик на хора. Според властта в Атина, вместо да ограничава трафика на хора, Анкара е решила да го подпомогне. Гръцката страна визира масовото извозване на мигрантите до границата на ЕС.

За да бъде удържан наплива по островите в егейско море военните в южната ни съседка обявиха военния обучения в област Еврос, за да се предотврати влизането на хора.

Афганистански бежанци пристигат на бреговете на Егейските острови
Афганистански бежанци пристигат на бреговете на Егейските острови

По официални данни до момента 93-ма мигранти са преминали по река Марица на гръцка територия. Те са били задържани и нямат право да подадат молба за убежище, след като гръцкото правителство преустанови тази процедура за един месец.

По сухопътната граница между Турция и Гърция се стигна до тежки сблъсъци между мигрантите и представителите на гръцките власти.

По настояване на Атина ще бъде свикано извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС.

Сблъсъци между мигрантите и гръцките власти
Сблъсъци между мигрантите и гръцките власти

Какво казва Европа

В понеделник сутрин президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че Париж е готов да окаже помощ на София и Атина с цел да бъде избегната хуманитарна и миграционна криза.

„Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в "Туитър".

В същото време Австрия обяви, че ще спре всички мигранти, опитващи да пресекат границата й, ако не проработят мерките за спирането им в Гърция и останалите балкански страни. Това заяви министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

„Унгария и Хърватия увериха, че ще пазят границите си", каза консерваторът Нехамер в ефира на телевизия ОРФ.

Според председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ситуацията за Турция е тежка, но не може да се приемат действията на Ердоган.

„Признавам, че Турция е в трудна ситуация, що се отнася до бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение", каза тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG