Връзки за достъпност

Извънредни новини

България празнува деня на Освобождението. Множество официални церемонии са отменени


Официалните тържества на връх Шипка бяха отменени, но се очаква хиляди хора да се изкачат до Паметника на свободата. Там ще присъстват и президентът Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева
Официалните тържества на връх Шипка бяха отменени, но се очаква хиляди хора да се изкачат до Паметника на свободата. Там ще присъстват и президентът Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

България празнува 142 години от Освобождението си.

На 3-ти март (19 февруари по стар стил) 1978 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага началото на Третата българска държава.

Денят е честван за първи път на 19 февруари 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“, а от 1988 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

В цялата страна се очаква отбелязването на празника с различни церемонии, шествия, църковни ритуали.

В София началото на тържествата ще бъде дадено с тържествената церемония по издигането на националния флаг пред Паметника на незнайния войн. В 18:30 пък ще се проведе и тържествена заря-проверка.

Множество събития обаче няма да се състоят заради паниката, свързана с коронавируса и големият ръст на заболелите от грипния вирус тип Б. В България все още няма регистриран случай на заразени от COVID 19, но тези, болни от грипния вирус тип Б са 12 пъти повече в сравнение с предишната грипна вълна, съобщи председателят на кризисния щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски.

Заради отмяната на всички мероприятия на закрито Националния исторически музей отмени предвидените събития. Президентът Румен Радев отмени държавния прием за националния празник.

Традиционните тържества на връх Шипка също бяха отменени, но все пак се очаква хиляди хора да се изкачат до Паметника на свободата. На място ще присъства президентът Радев, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. От църквата вече обявиха, че ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите войни.

В Бургас, където в понеделник беше обявена грипна епидемия, се изтеглят всички участия на деца, предвидени в официалната програма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG