Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Платил ли е ЕС парите за бежанците в Турция или не е?


Бойко Борисов и Реджеп Ердоган в Анкара
Бойко Борисов и Реджеп Ердоган в Анкара

„Обещаните 6 млрд. евро - не ги отпуснаха. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате?“ С тези думи президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз (ЕС), че не изпълнява споразумението за бежанците с Турция. Това стана по време на съвместното изявление на Ердоган и българския премиер Бойко Борисов в Анкара в понеделник вечерта.

„Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да разбера защо не са дадени“, каза и Борисов.

Изпълнява ли ЕС споразумението си с Турция от 2016 г. и платени ли са обещаните пари? Отговорите са в следващите редове.

Какво е споразумението?

Механизмът на ЕС за бежанците в Турция (EU Facility for Refugees in Turkey) беше договорен на 18 март 2016 г. Той предвиждаше ЕС да осигури 3 млрд. евро за подкрепа на бежанците – по-конкретно за достъп до образование, здравеопазване, закрила и издръжка.

На 29 юни 2018 г. ЕС реши да удължи срока на Механизма за следващите две години и се ангажира с подкрепа за още 3 млрд. евро. По това време България беше председател на Съвета на ЕС. Заседанието в Брюксел продължи цяла нощ и на следващата сутрин българският премиер Бойко Борисов каза пред журналистите:

„До 6 часа българско време беше, такова чудо не съм видял... Всичко, което ние сме пожелали, което сме предложили, колегите го утвърдиха във всяко едно отношение“.

Турция изрази задоволство от решението на ЕС. Приемането на механизма стана извество като „сделката между ЕС и Турция за бежанците“. Европейският съюз се ангажира да помогне с 6 млрд. евро, а Анкара пое ангажимент да помага на бежанците на своя територия и да не допусне мигрантска вълна към Гърция и България, а от там към Западна Европа.

Дадени ли са парите?

Повечето са изплатени. Към 31 декември 2019 г. Механизмът на ЕС за бежанците в Турция отчита, че 4,7 от общо 6 млрд. евро вече са договорени. От тях 3,2 млрд. евро вече са изплатени. Все още има проекти, които се изпълняват или се договарят и затова не всички пари са изхарчени.

Първата част от Механизма, която е за 2016-2017 г., е изцяло договорена – 3 млрд. евро са вече насочени към конкретни проекти. От тях са изплатени 2,47 млрд. евро. Втората част на Механизма за 2018-2019 г. предвижда 2,96 млрд. евро, от които 1,7 млрд. евро са договорени, а 750 млн. евро са изплатени.

Кой получава парите?

Механизмът се ръководи от Управителен комитет, който се председателства от Европейската комисия и в който влизат представители на всички страни членки, както и представител на Турция, който е със съвещателен глас. Този комитет решава накъде да насочи помощта, какви дейности да финансира и с кои организации да работи.

Помощта на ЕС за бежанците в Турция никога не е била предвидена и договорена като директни финансови трансфери за правителството в Анкара. Това е ясно от самото начало както за правителството на Турция, така и за всяко правителство на страна в ЕС.

Парите се разпределят на проектен и прозрачен принцип сред някои от най-големите световни благотворителни организации. Сред тях са организации към Обединените нации – като УНИЦЕФ, Върховният комисариат на ООН за бежанците, Световната продоволствена програма и Фондът на ООН за населението. Сред получателите са също утвърдени организации като Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, британската „Спасете децата“ (Save the Children), германската „Световна помощ за гладуващите“ (Welthungerhilfe) и много други.

За какво се харчат парите?

В отчета на Механизма се казва, че той подпомага 1,7 милиона бежанци в Турция, над половин милион деца получават достъп до образование, извършени са почти 2 милиона консултации на бременни жени. По проекти от Механизма са наети постоянно над 4 хиляди учители по турски език, построени са 180 нови училища, осигурени са допълнителни часове за настигане на 52 хиляди ученици, над 40 хиляди деца получават транспорт до училище.

С парите на ЕС в Турция са изградени 179 временни здравни пунктове, в които са наети 2900 здравни специалисти, които да помагат на бежанците. С помощта на европейците са ваксинирани 650 хиляди бебета.

На сайта на Механизма има интерактивна карта, на която са отбелязани всички места в Турция, където се реализират проекти с финансовата подкрепа на ЕС. Така например в град Бириджек, който е на границата със Сирия, световната благотворителна организация Care International осигурява базова хуманитарна подкрепа с храни и лекарства за 31 хиляди бежанци. Стойността на проекта е 4,6 млн. евро. В близкия град Низип американската организация International Medical Corps осигурява животоспасяваща здравна помощ за над 211 хиляди бежанци. Голяма част от тези проекти продължават и така ще бъдат похарчени останалите пари от обещаната от ЕС помощ за бежанците в Турция.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG