Връзки за достъпност

Извънредни новини

БХК поиска извинение от Иван Гешев за квалификациите срещу адвокатите


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска главният прокурор Иван Гешев да се извини за отправените от него миналата седмица нападки срещу адвокатурата. Позицията на правозащитната организация бе предшествана от остро становище на адвокатурата през изтеклата седмица.

Повод за критиките срещу главния прокурор е фактът, че той определи като "наглост" даването на становище от адвокатурата в рамките на процедурата по консултациите при президента Румен Радев за промени в конституцията. На 27 февруари главният прокурор заяви, че "лица, които медиите наричате олигарси, и техните адвокати и говорители искат слаба и неработеща прокуратура".

Той декларира, че прокуратурата ще защитава интересите на хората и че " от другата страна са интересите на престъпниците и олигарсите. Политиците, независимо кои са те, независимо дали са президентът, министър-председател или депутати, трябва да изберат от коя страна ще застанат".

"Това поведение на г-н Гешев не е изолиран случай. В редица свои изявления и прояви той е демонстрирал както презрително, враждебно и подигравателно отношение към отделни личности от юридическата общност, които изказват мнения, различни от неговото, така и към цели групи.", се казва в позиция на БХК.

Коментарите на главния прокурор бяха предизвикани от становище на фондация „Български адвокати за правата на човека“ за президента Радев за реорганизирането на съдебната система.

Думите на Гешев възмутиха Висшия адвокатски съвет. Организиацията напомни, че достъпът до справедлив процес, което е основно човешко право, не може да стане без професионална защита от адвокати.

„Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били „обвиняеми“, поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор“.

В становище, разпространено на 28 февруари от адвокатурата заявяват, че "всякакви квалификации по отношение на адвокатите, чрез които се правят преки, но неправилни внушения за същността на адвокатската професия и конституционно гарантираното чрез дейността на адвокатите право на защита, не само уронват престижа на адвокатурата, но и посягат на държавността“.

В декларацията се казва още, че „силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура“ и че обществото има нужда от „прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG