Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли инициатива на БСП за отпадане на евросанкциите срещу Русия


Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП опита за пореден път да инициира сваляне на санкциите, които България наложи на Русия. Народното събрание обаче отхвърли идеята на социалистите.

82-ма депутати на БСП и Атака гласуваха "за" задължаването на правителството да постави въпроса за отмяната на ограниченият в ЕС. Мнозинството пък се раздели на две: 60 народни представители бяха "против", а 51 се въздържаха.

Страните от Европейския съюз наложиха санкции на Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата ѝ в кризата в Източна Украйна. Президентът Румен Радев и БСП системно настояват България да се обяви срещу санкциите, но засега правителството остава солидарно с общоевропейската политика.

„Ние искаме парламентът като представител на гражданите в България да заяви своята подкрепа за промяна на тези политики. Ние сме абсолютно убедени, че гражданите, които са ни избрали искат това. Хората, които искат промяната на санкциите срещу Русия са многократно повече от хората, които са гласували за БСП", заяви депутатът Антон Кутев. Той посочи, че 60 на сто от гражданите са против санкциите. БСП инициира подобни разговори в парламента за трети път.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че България трябва да има собствена позиция, независимо че решенията за въвеждане на ограничения срещу трети държави, се вземат с единодушие от Съвета на ЕС.

ГЕРБ се обявиха срещу инициативата. Председателката ва външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова, заяви, че санкциите са механизъм за регулиране на кризата в Украйна.

"Смятаме, че тяхното приложение е необходимо. Съгласна съм, че е необходим диалог с Русия. Такъв диалог съществува", каза Грозданова по време на дебата.

ЕС прилага няколко вида санкции срещу Русия заради инвазията в Източна Украйна и анексията на Кримския полуостров от 2014 г. Те са свързани основно със забрана на пътуванията в ЕС на официални представители на Русия и замразяване на техните авоари в европейски банки, ограничения за внос на технологии и забрана за достъп на руски държавни банки до европейските фондови пазари. В отговор на ограниченията руският президент Владимир Путин забрани вноса на ред хранителни стоки от ЕС за руския пазар.

Европейските лидери препотвърдиха икономическите ограничения срещу представители на руската държава през декември за шест месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG