Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ключ" към промяна. Александър и Милена, които търсят добрите примери


Александър Куманов и Милена Захариева
Александър Куманов и Милена Захариева

Новините в България са доминирани от скандали, негативни събития и тенденции. Но реалният живот просто няма как да е буквално отражение на новинарските емисии. Доказват го многобройни инициативи и проекти, които всекидневно остават встрани от фокуса на медиите, независимо дали са плод на организирани или индивидуални усилия.

Именно тези примери търсят Александър Куманов и Милена Захариева, които са в основата на форум "Ключ". Вече 8 години той представя опита на активни хора, които по някакъв начин допринасят за положителната промяна на средата, в която живеем.

"Става въпрос за дребни, но смислени неща, които правят всекидневната промяна около нас"

"Става въпрос за дребни, но смислени неща, които правят всекидневната промяна около нас. Първоначално си мислехме, че са само хора от неправителствения сектор, впоследствие разбрахме, че има много свободни електрони или т.нар. самостоятелни бойни единици. Хора, които просто организират други хора, правят неща и реално постигат промяна без да са част от сдружения, фондации и т.н. Те по-скоро са чисти ентусиасти, които намират къде да инвестират такива усилия и идеи", споделя Александър Куманов пред Свободна Европа.

Той пръв се захваща с идеята за търси и представя историите на хора, които реално допринасят за развитието на обществото ни. По думите му при подбора на лекторите няма строги критерии, освен условието да са направили нещо.

"Ако говорим за критерии, ние търсим и намираме хора, които наистина са направили нещо. Тоест, тука не говорим просто за идеи, говорим за резултати – човек да е започнал нещо, да има някакъв резултат, който да покаже и по някакъв мотивиращ и интересен начин да може да разкаже за това с какво се е сблъскал, как го е преодолял и докъде е стигнал."

Александър се среща с Милена Захариева по време на второто издание на "Ключ" и оттогава не са спирали да работят заедно. Тя описва запознанството им като естествено.

"Ние продължаваме през всички тези години да правим форум "Ключ" покрай всичко друго, което правим и покрай всичко друго, което ни плаща тока, но се опитваме да го направим още по-добро и устойчиво събитие", допълва Милена, подчертавайки, че целта им е непрекъснато да разширяват кръга от лектори и тяхната аудитория.

Досега през сцената на "Ключ" са минали над 120 души с всякакви професии. След края на всяко издание на форума, екипът му още на следващия ден започва да събира номинации за следващите лектори. Обикновена получава по 70-80 предложения.

"За нас е важно да има голямо разнообразие на сцената"

"За нас е важно да има голямо разнообразие на сцената, за да може всеки от аудиторията да открие по някакъв начин себе си в някого от лекторите, но е важно и те да бъдат хора, които да могат качествено да пресъздадат това, за което горят", казва Милена Захариева.

"Имаше един момент, в който това беше непрофесионално събитие. Този момент продължи от март 2012 до 2014 г., когато ходихме по университети, правихме представянията в аули, събирахме студенти. Въобще, беше едно чисто ентусиастко събитие. Не че сега не е такова, но през 2014 г. влязохме в театрална зала и от тогава събитието само поиска да мине на друго ниво", спомня си Александър и уточнява, че тогава са решили да правят само по едно събитие годишно, а не по 3 или повече, както до онзи момент.

Александър Куманов е роден в Пловдив, впоследствие учи международни отношения в София. През 2001 г. започва да се занимава с проектно управление по различни младежки програми, включително и заедно с Европейската комисия.

"Когато през 2007 г. напуснах този сектор, всъщност установих, че ми липсва. Липсва ми това да виждам как хората консумират възможността за промяна, как младите хора се включват в дейности, които реално им отварят вратите за развитие", разказва той, добавяйки че по тази причина малко по-късно се появява и фондация "42", която реализира форум "Ключ".

Милена Захариева е завършила маркетинг и мениджмънт и по думите ѝ не е спирала да работи с и за млади хора още от момента, в който е завършила гимназия. Според нея именно това я събира професионално с Куманов.

"Опитваме да запълваме дупки, а не да изпълняваме готови програми"

"За мен най-ценното на това наше партньорство е, че се опитваме да запълваме дупки, а не да изпълняваме готови програми. Тоест, търсим онези неща, които за младите хора са най-интересни, най-мотивиращи, за да ги запалим за промяна, да им помагаме да намират своето място в онова общество, в което им се иска да живеят", обобщава Милена.

След което Александър бърза да уточни, че с понятието "млади" двамата имат предвид "активните хора, които в момента изграждат обществото и го движат напред, напук на всичко", а не конкретна възрастова група.

На 4 април предстои 14-ото издание на форум "Ключ". Сред лекторите ще бъдат Никол Богданова, Поли Захариева, Ния Петрова, Маргарит Ралев, Илияна Стоилова, Александър Миланов и Слави Стоев.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG