Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водата в язовир "Студена" стигна нивото от декември. Режимът в Перник остава


Язовир "Студена" при въвеждането на режима в Перник през ноември
Язовир "Студена" при въвеждането на режима в Перник през ноември

Повече от 16% от обема на язовир „Студена“ е пълен след валежите през февруари и започналото топене на снеговете. Това показва публикуваният в четвъртък от Министерството на околната среда и водите график за използването на водните ресурси в язовирите.

Нивото на полезния обем в язовир "Студена" се е увеличило със 760 хил. куб. метра през февруари. Сега във водоема има 1.73 млн. куб.м вода, която може да се ползва, докато в началото на февруари полезният обем е бил 0.97 хил. куб.м. Общото количество на водните запаси пък се оценява на над 4 млн. кубика. Максималният обем на язовира е 25,2 млн. куб.м.

Данните показват за първи път през февруари ръст на водата от юни миналата година насам, като е достигнато нивото от декември 2019 г.

Според експертите това се дължи на започналото топене на снега след рязкото затопляне. В същото време потреблението остава непроменено и не се коментира отмяна на водния режим, въведен в Перник и околностите на 18 ноември.

Все още не е приключило изграждането на резервния водопровод, който трябва да осигури допълнителна вода за Перник през София от язовир "Белмекен". Обещаният от правителството 40-дневен срок изтича следващата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG