Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС разкритикува Турция, че използва бежанците за политически цели


Деца чакат лодка близо до Одрин, с която да преминат водите на река Марица в опит да достигнат Гърция.

Ситуацията на външните граници на Европейския съюз (ЕС) е неприемлива и Турция трябва да се придържа към споразумението за бежанците, а не да ги използва за политически цели. Това е казва в изявление на външните министри от ЕС, които заседаваха извънредно в сряда вечерта в Брюксел.

„Незаконното пресичане на границата няма да се толерира. ЕС и страните членки ще предприемат всички необходими мерки в тази насока според европейското и международното право“, заявяват още министрите, приветствайки допълнителната финансова подкрепа на Еврокомисията за Гърция.

Миграционната ситуация в Турция ще е акцент в насрочената в четвъртък в Загреб неформална среща на външните министри от ЕС, както и в извънреден Съвет „Външни работи“, свикан в петък отново в Загреб по инициатива на Гърция. Освен миграционния натиск от Турция, европейските дипломати ще обсъдят и развитието на военния конфликт в Сирия.

Междувременно предстои посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия, където той ще обсъди с руския си колега Владимир Путин ситуацията в Сирия.Визитата идва на фона на напрежението между Анкара и Москва заради засилващите се сблъсъци в северозападната сирийска провинция Идлиб, където двете страни поддържат противникови лагери.

В сряда турският президент заяви, че след разговора си с Путин очаква бързо да бъде установен режим на прекратяване на огъня в Идлиб. Кремъл пък изрази надежда, че преговорите между двамата лидери ще позволят да бъдат разбрани причините за кризата, за да се стигне до нейното прекратяване.

Именно задълбочаваият се военен конфликт в Сирия беше поводът Анкара да обяви преди седмица, че ще спре да задържа на своя територия бежанците, искащи да достигнат Европа. През следващите няколко дни над 10 000 мигранти, повечето от Сирия, Близкия изток и Афганистан, достигнаха сухопътните граници на Турция с Гърция и България.

През последното денонощие шестима бежанци са били ранени при ескалация напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле в сряда, съобщи БНР. Единият от тях е починал. Според данните на турските власти около 5000 души са преминали турската граница, което бележи значителен спад в сравнение с пика на кризата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG