Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови открития, дефицит на маски и начини за предпазване. Най-новото, което трябва да знаем за коронавируса


СЗО призова за увеличаване на производството на маски с 40% и спиране на презапасяването
СЗО призова за увеличаване на производството на маски с 40% и спиране на презапасяването

Случаите на заразени с новия коронавирус в Китай намаляват, но се увеличават в други държави. Увеличава се броят на успешно излекуваните от заболяването, предизвикано от COVID-19. Регистрирани са общо над 95 000 случая по целия свят, успешно излекуваните са над 53 000, а починалите са малко под 3 300.

На фона на тези промени в динамиката на разпространението на вируса, учените продължават да го изследват и да откриват нови данни за него. Това е важно, за да могат експертите и здравните власти по-успешно да се справят със ситуацията.

Какво знаем дотук за COVID-19?

COVID-19 е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Знае се, че се предава от човек на човек. Данните от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че това се случва чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Тези капчици попадат върху различни повърхности. Ако здрав човек докосне заразена повърхност и след това докосне устата, носа или очите си с немити ръце, вирусът може да попадне в организма му и да го зарази. Здрав човек може да бъде заразен и ако болен кашля или киха в близост до него и капчиците попаднат по лицето или ръцете му.

СЗО съобщава също, че наличните засега данни показват, че COVID-19 не се предава по въздуха.

Първоначално се твърдеше, че има данни заразените да могат да предават вируса без да са налице симптоми или преди те да се появят. Сега официалната информация на сайта на СЗО е, че това е твърде малко вероятно да се случи. Причината е в механизма на предаване на вируса чрез въздушни капчици при кашляне и кихане. Посочва се обаче, че при много заразени заболяването протича с леки симптоми. Такива са и проявленията на болестта в началните ѝ етапи. Ето защо е възможно коронавирусът да се предава от хора с лека кашлица, които не се чувстват болни.

Като максимални граници на инкубационния период на заболяването се сочат между 2 и 12 дни. В сряда Китайската медицинска асоциация съобщи, цитирана от Ройтерс, че от наблюденията в Китай излиза, че средният инкубационен период е между 5 и 7 дни, а случаите, в които той достига до 14, са изключения.

До момента няма ваксина за коронавируса. Върху такава се работи.

Симптомите на COVID-19 включват висока температура, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок. Смята се, че хората със съществуващи хронични заболявания са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Има ли два коронавируса?

Учени от Пекинския университет и института „Пастьор“ в Шанхай са открили данни, че в Китай и по света паралелно се разпространяват два щама на коронавирус. Според специалистите около 70% от случаите се дължат на по-агресивен щам, който е свързан с епидемията в китайската провинция Хубей, а останалите 30% са причинени от по-малко агресивен щам на коронавирус. Според учените първият е преобладавал до началото на януари 2020 г., а след това е започнало разпространението на втория.

Екипът, който работи под шапката на Китайската академия на науките, която публикува изследването, цитирано от Ройтерс, подчертава, че анализът му е базиран на ограничен обем данни. „Именно това подкрепя спешната нужда от последващо всеобхватно изследване, което комбинира генетични данни, епидемиологични данни и информация за клиничните симптоми на пациентите“, пишат те.

Междувременно японската фармацевтична компания „Такеда“ съобщи, че работи по лекарство, което да помага за лечението на заразени с коронавируса. То ще бъде насочено към хора, които са се заразили или има висок шанс да се заразят с вируса.

Как да се пазим, кога да отидем на лекар?

За да се предпазим от евентуално заразяване с COVID-19, експертите съветват да спазваме ежедневно висока лична хигиена. Това включва често миене на ръцете, избягване на видимо болни хора и публични места, на които има много хора. Специалистите препоръчват да внимаваме да не докосваме очите, носа и устата си с немити ръце, защото именно по този начин болестотворни микроорганизми попадат в организма.

От българското Министерство на здравеопазването (МЗ) съветват задължително да потърсим медицинска помощ, ако имаме остра респираторна инфекция, особено ако сме пътували в засегнат район или сме имали контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19. От СЗО подчертават, че преди да посетим лекар е важно да се обадим по телефона, за да имат готовност в лечебното заведение, както и да избягваме хора, за да не разпространим вируса.

При контакт с човек, заразен с коронавируса, съветът е да информирате здравните власти и да изпълнявате напътствията им. „Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в контакт с COVID-19“, пише на сайта на МЗ.

Властите посъветваха също при пътуване в засегнат район или при контакт с евентуален носител на вируса, да ограничим контактите си с хора и по възможност да си стоим вкъщи.

Недостиг на маски

СЗО предупреди за недостиг на предпазни маски и облекла в световен мащаб. Организацията към ООН поиска увеличаване на производството с 40%. Това поставя медицинския персонал в сериозен риск, се казва в съобщението на СЗО. „Не можем да спрем COVID-19, без да защитим нашите здравни работници“, каза по-рано генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус. Той призова да се спре презапасяването с маски.

По-рано от СЗО предупредиха, че обикновените хирургични маски могат да предпазят от заразяване в определени ситуации – когато се грижим за болен човек или когато самите ние сме болни и не искаме да заразим близките си. Те вършат работа само ако се използват правилно – не се докосват от вътрешната страна, сменят се често и се изхвърлят в затворени контейнери.

Министерството на здравеопазването публикува въпроси и отговори за коронавируса.

Тук можете да прочетете и информацията на СЗО.

Ако ви се налага да посетите държава с регистрирани случаи на COVID-19, тук можете да видите какви предпазни мерки да вземете.

УНИЦЕФ публикува информация, насочена по-специално към родителите и към бременните жени.

А тук можете да прочетете на български език съветите на СЗО за предпазване от заразяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG