Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как баща откри дъщеря си във фалшива новина за смъртта ѝ


Снимката, публикувана от блогъра, на която Стоян Георгиев разпознава детето си
Снимката, публикувана от блогъра, на която Стоян Георгиев разпознава детето си

Видеоблогър обяви дете от Пазарджик за починало, за да трупа популярност в социалните мрежи, съобщи в четвъртък БНР. Във видеопост в TikTok мъж с псевдоним "gibobaby_official" съобщава, че детето му е блъснато от кола и е починало. В друга публикация, придружена със снимка, пише: "Дъщеря ми Мелиса почина. Чувствам се ужасно". Именно благодарение на тази фотография фалшивата новина бързо е разкрита.

Стоян Георгиев има фотографско студио и около 19.00 часа в сряда получава съобщение, че негова снимка е използвана в профила на човек, представящ се като Айхан във Фейсбук и като комедиен актьор "gibobaby_official" в Инстаграм.

"Читателката видяла логото на студиото ми и решила да изпрати скрийшнот. Помоли ме да се обърна към родителите на детето, чиято снимка е използвана", разказа Георгиев пред Свободна Европа.

Когато вижда снимката, Георгиев установява, че всъщност това е собствената му дъщеря. "Той е взел снимката от Фейсбук страницата на моето студио. Дори не се е погрижил да махне логото. Свързах се с въпросния господин. Питах го защо е ползвал снимка на моята дъщеря, а той каза, че я е намерил в Гугъл и започна да ме моли да не подавам сигнал и да не го съдя."

Семейството обаче веднага подава сигнал в полицията и в прокуратурата. Случаят е поет и от отдел "Киберпрестъпност" и вече има образувано досъдебно производство. "Надявам се да не го изкарат болен, за да си понесе отговорността", коментира още Стоян Георгиев.

"Виж, извинявам се от все сърце. Не съм знаел, че това е дъщеря ти, да е жива и здрава", пише авторът на фалшивата новина до бащата на детето, чиято снимка е използвал. "Прости ми, можехме да се разберем като хора". Свободна Европа не получи отговори на въпросите, които изпратихме до същите профили в Инстаграм и Фейсбук.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG