Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и талибаните могат да бъдат разследвани за военни престъпления в Афганистан


Международният трибунал в Хага

Mеждународният наказателен съд в Хага разреши да започне разследване за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан, съобщи "Франс прес". Ще се разследват и предполагаеми издевателства, извършени от американски военни в страната, допълва "Дневник".

През април миналата година базираният в Хага трибунал отказа да разреши започването на такова разследване с аргумент, че няма да е "в интерес на правосъдието". Това решение беше взето седмица, след като Съединените щати анулираха визата на прокурорката от Международния наказателен съд Фату Бенсуда.

САЩ приветстваха тогава решението, взето на първа инстанция, което сега е отменено от апелативен съдебен състав. Администрацията на президента Доналд Тръмп е категорично против такова разследване в Афганистан. Международният съд беше създаден през 2002 г., за да разследва най-тежките престъпления по света.

САЩ обявиха преди година безпрецедентни санкции срещу международната съдебна институция, включващи визови ограничения за всеки, който според тях ще е пряко отговорен за евентуално разследване срещу американските военни в Афганистан, припомня "Франс прес".

Решението, взето на първа инстанция месец по-късно, бе разкритикувано от правозащитни организации, а прокурор Фату Бенсуда го обжалва през септември. Според правозащитници решението е било тежък удар за хилядите жертви на афганистанския конфликт.

Близо 3500 цивилни са били убити, а 7000 - ранени, във войната в Афганистан само миналата година, сочат данни на ООН. САЩ и талибаните подписаха на 29 февруари историческо споразумение, проправящо пътя към пълно изтегляне на американските военни от Афганистан. През последните дни талибаните извършиха атаки, които Пентагонът омаловажи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG