Връзки за достъпност

Извънредни новини

Mедицинските сестри, които се бяха барикадирали в парламента, напуснаха сградата


Медицинската сестра Бойка Атанасова, една от петте, барикадирали се в четвъртък вечер в парламента, стои на прозореца на сградата
Медицинската сестра Бойка Атанасова, една от петте, барикадирали се в четвъртък вечер в парламента, стои на прозореца на сградата

Протестиращи медицински сестри излязоха от сградата на парламента на пл."Ал.Батенберг", след като се бяха барикадирали там за едно денонощие, съобщи БНТ. Те увериха журналистите, че излизането им е протекло без насилие и че те са го предприели от изтощение, макар и да не са постигнали споразумение с правителството.

По-рано протестиращите твърдяха, че няма да напуснат сградата, докато не се срещнат с представител на правителство. Такъв не дойде. При излизането си в 20.25 часа в петък една от сестрите - Мая Илиева - заяви, че са се разбрали с полицията единствено за това, че при излизането им от сградата ще ги чакат адвокатите им. Но нашите искания са синдикални, ние не сме нарушили закона, каза още тя.

В петък сутринта друга от медицинските сестри прекара около час на перваза на прозорец на втория етаж, в знак на гражданско неподчинение. След като в сградата бяха допуснати журналисти, тя се съгласи да се прибере.

В четвъртък петте сестри бяха в парламента, за да присъстват на заседание на Здравната парламентарна комисия. По думите им решението да останат след това в сградата е било спонтанно. "Ядосахме се", каза по-късно Мая Илиева.

Медицинските сестри бяха изпратили проект на споразумение до министерството на здравеопазването. То включва старите им искания, както и даване на защитен статут на професията им и гарантиран минимум от две минимални заплати. По-късно на съвместен брифинг на вицепремиера Томислав Дончев, зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и социалния министър Деница Сачева стана ясно, че исканията няма да бъдат приети, защото са неизпълними и противоречат на целия правов ред в здравеопазването.

По-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също коментира темата. „Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо“, каза той.

Оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации, казаха от ведомството.

Председателката на синдиката Мая Илиева съобщи в петък през деня пред БНР, че от охраната на Народното събрание са ги приканили да напуснат сградата, но са им предложили и вода и храна. След като е било прекъснато електричеството снощи, протестиращите пет сестри са се качили на перваза на прозорците, където са останали до сутрина. Пред сградата също има протестиращи.

Медицинската сестра Бойка Атанасова, която остана на перваза за около час сутринта, твърди, че охраната я е принудила да застане там. Тя се оплака, че ѝ е одрана ръката и цялата е в синини. "Нахлуха и започнаха да ни блъскат", каза още Атанасова.

Тя се съгласи да се прибере в сградата, след като там бяха допуснати и медии. По-рано в интервю за бТВ тя поиска журналисти да влязат в сградата на парламента като гарант за безопастността на сестрите.

Националната служба за охрана, която охранява Народното събрание отрече да е било упражнявано насилие срещу намиращите се в сградата медицински сестри. Началникът на службата ген. Владимир Станчев, който е на мястото, съобщи пред бТВ, че служителите са поискали сестрите да слязат от прозорците, които не са обезопасени. Пожарната е разпънала платнище под прозорците.

„Дърпахме ги, да, за да не се качат на прозорците. И ние се опитахме да ги хванем. Те опитваха да излязат навън, ние се опитвахме да ги оставим вътре“, каза той пред бТВ. По думите му Националната служба за охрана е поискала съдействие от МВР за подготвени психолози, но органите на реда не са оказали нужното съдействие.

От МВР отговориха, че въоръжени полицаи нямат право да влизат в сградата. „Преценихме, че няма заложническа криза, терористичен акт, отвличане, принуда, категорично няма данни за заплаха за живота и здравето, на който и да е служител вътре и въпреки всичко, взехме всички мерки – разполагане на полицейски сили около сградата, наблюдение имаше“, уточни главният секретар на Ивайло Иванов.

Ген. Станчев каза също, че сестрите няма да бъдат извеждани принудително.

Пред Министерския съвет в палатковия лагер на безсрочния протест са майки на деца с увреждания, които искат оставката на социалния министър Деница Сачева и нейна заместничка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG