Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният паспорт на Васил Божков се оказа осигурен от две министерства и БСФС


Васил Божков
Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков, чиято екстрадиция България иска от Обединените арабски емирства, както и приближеният до него мажоритарен собственик на “Левски” Георги Попов са имали служебни паспорти, но не са напуснали страната с тях. Документите пък са били издадени от МВнР по формално искане на Министерството на младежта и спорта, но оттам прехвърлиха отговорността към Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС).

Преди ден изданието “Биволъ” съобщи, че хазартният бос е е напуснал страната със служебен паспорт, издаден от Министерството на външните работи (МВнР). От Външно министерство опровергаха информацията с лаконично съобщение, в което официално съобщиха, че това не е вярно. Впоследствие отново от официално съобщение на МВнР стана ясно, че Васил Божков и Георги Попов наистина са имали служебни паспорти, но не са напуснали страната с тях. Междувременно документите и на двамата вече не са валидни, след като ведомството ги е анулирало на 17 февруари.

Какво е служебен паспорт

Служебни паспорти се издават от МВнР на няколко категории лица. За разлика от дипломатическите паспорти те се издават на служители на външното министерство, които нямат дипломатически ранг. Освен това служебни паспорти се издават на други държавни служители, на висши магистрати, на военни, на кметове и областни управители. Категориите лица, които имат право на служебни паспорти, са посочени в съответната наредба на МВнР. Освен държавни служители, те могат да бъдат членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации, както и „лица, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи“.

Притежателите на служебни паспорти могат да пътуват с тях само при изпълнение на служебни функции в чужбина. Документите трябва да бъдат върнати в МВнР в срок от 30 дни от датата на отпадането на основанието, на което са издадени, или при изтичането на тяхната валидност.

Прехвърляне на горещия картоф

След въпроси на какво основание са Божков и Попов са получили служебни паспорти, от външно министерство обявиха, че документите са издадени в края на август миналата година “във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта“.

Малко по-късно пък спорното министерството разпространи информация до медиите, с която се дистанцира от предложението за служебните паспорти.

“Министерството на младежта и спорта (ММС) не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФКС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза. В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФКС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов“, се казва в позицията на спортното ведомство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG