Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Гебрейсус, който трябва да ни спаси от коронавируса


Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус
Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус

Цялата планета очаква той да направи чудо. И че с това чудо ще се реши проблемът с епидемията от коронавируса COVID-19. Тедрос Адханом Гебрейсус оглавява агенцията на ООН, призвана да се грижи за общественото здравеопазване в света. Тя е натоварена да координира и световния отпор на коронавируса, обхванал само за два месеца всички континенти и погубил над 3300 души.

Етиопският специалист по тропическа медицина д-р Гебрейсус е генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) - първият африканец начело на организацията. Той встъпи в длъжност преди две години и половина, обещавайки да реформира организацията и да се справи с болестите, които убиват милиони всяка година: малария, морбили, детска пневмония или СПИН. Задачата му беше твърде амбициозна още преди да се срещне с две неочаквани епидемии.

През първата година от мандата си д-р Тедрос беше изправен пред предизвикателството на епидемията от ебола в Демократична република Конго, втората му поднесе COVID-19. И двете са обявени за извънредни ситуации в областта на общественото здравеопазване, което означава денонощен мониторинг, мобилизиране на медицински персонал, оборудване и лекарства, ежедневни дискусии със засегнатите страни и страни, анализиране на постъпващата информация от цял свят.

"Очарователен" и "неподправен" - така го определят познатите му. Той изненада журналистите на първата си пресконференция като генерален директор на СЗО, пристигайки усмихнат. Запази спокойствие и говореше толкова тихо, че нямаше как журналистите да не забележат разликата с по-формалната и по-непристъпната негова предшественичка Маргарет Чан, пише Би Би Си. Зад меката му усмивка и спокойните му маниери, обаче се крие решителен човек.

Преди да се премести в Женева, д-р Гебрейсус е човекът, който като министър на здравеопазването на Етиопия, успява да реформира системата така, че да намали с две трети детската смъртност, смъртността от СПИН - с 90%, от малария - със 75%, а от туберкулоза - с 64%. Той успява да увеличи броя на дипломиращите се всяка година лекари от 120 на 3000 и да разкрие над 3500 здравни центрове в страната. Енергията и организационните му умения привличат финансиране от цял свят, включително от фондациите на Бил Гейтс и на Бил Клинтън. През следващите 4 години той е външен министър на Етиопия. По това време ООН признава страната за един от световните успехи по постигане на Целите на хилядолетието за изкореняване на бедността.

Пътят му към висшите ешелони на държавното управление се отваря, след като той се дипломира като имунолог и специалист по инфекциозни болести от Университета в Лондон и защитава докторска титла в Университета в Нотингъм. Дисертацията му, посветена на борбата с маларията в родния му край - Тиграй, е удостоена с наградата за млад изследовател на Американското общество за тропическа медицина и хигиена през 2000 г.

Всъщност д-р Тедрос е роден през 1965 г. в град Асмара, която става столица на Еритрея след отделянето ѝ от Етиопия през 1991 г. Израства в района на Тиграй в северната част на Етиопия.

Едно от преживяванията, които определят по-късно професионалния му избор, е смъртта на един от по-малките му братя. Пред списание “Тайм” той разказва, че четиригодишния му брат най-вероятно е починал от морбили.

"Не го приех. Не го приемам и сега", казва той и добавя, че е несправедливо дете да умре от предотвратима болест, само защото е родено на неправилно място. В Африка по това време няма достъпни ваксини срещу морбили.

"Всички пътища трябва да водят до универсална здравна грижа. Няма да се откажа, докато не го постигнем", зарича се той пред Световната здравна асамблея малко преди избирането му за шеф на СЗО през 2017 г.

В младежките си години Гебрейсус е член на Тиграйския народен освободителен фронт (TPLF), който е в основата на свалянето на марксисткия диктатор на Етиопия Менгисту Хайле Мариам през 1991 г. Именно превратът срещу Менгисту и идването на власт на ТPLF отварят вратите му към образование в чужбина, след като е завършил биология в университета в родния си град Асмара.

Негови поддръжници описват подхода му като директор на СЗО като "решителен" и "политически". Те дават пример с епидемията от ебола в ДР Конго, когато той отива няколко пъти в страната, не само, за да се запознае със ситуацията на място, но и да търси политически ангажимент от правителствените лидери за предприемане на мерки за ограничаване на заразата.

Подобен е и маниерът му при избухване на коронавирус епидемията в Китай. Още докато цифрите на заразените започват бързо да се покачват, а седалките в самолетите да се опразват, Гебрейсус взема самолета за Пекин. Не е длъжен да води лично делегацията на СЗО, но го прави още докато всички са твърде объркани и малко се знае за вируса от Ухан.

"Стратегията му е да убеждава Китай към прозрачност и международно сътрудничество, а не да критикува правителството", казва Лорънс Гостин, професор по глобално здравеопазване в университета в Джорджтаун, САЩ пред Би Би Си.

След пътуването си в Пекин д-р Тедрос заяви, че Китай е определил "нов стандарт за контрол на огнищата". Няколко дни по-късно той каза на световните лидери на срещата на Мюнхенската конференция по сигурността в началото на февруари, че действията на Китай са „спечелили на света време“.

Това съвсем не се харесва на всички, особено на фона на арестите на медиците, които първи алармираха за епидемията. Мнозина смятат, че именно желанието да се омаловажи заразата в първите седмици след прехвърлянето на заразата от човек на човек, е позволило тя да се разпространи толкова широко в Китай, където по последни данни от нея са заболели 81 хиляди души. Критиците на д-р Тедрос смятат, че липсата на критики към китайските власти може да застраши авторитета на СЗО - най-голямата и най-влиятелната организация за обществено здравеопазване в света.

“Тази епидемия може да бъде отблъсната, но затова ще е необходим общ, координиран и всеобхватен подход, който включва цялата правителствена машина. Призоваваме всяка страна да действа бързо, с размах и с ясна решителност”, заяви Тедрос Гебрейсус в четвътък. В ежедневните му брифинги от централата на СЗО лошите вести за коронавируса преобладават, но той настоява, че въпреки неудържимото му разпространение, хората и най-вече здравните власти не бива да се отчайват и да се отказват.

Повечето случаи извън Китай са съсредоточени само в няколко държави. Тревожното е, че все повече страни докладват за заразени, а сред тях са и такива със слаборазвити здравни системи, казва той.

“Тази епидемия е заплаха за всяка държава - богата и бедна. Държавите с високи доходи също трябва да очакват изненади. Решението е агресивна подготовка”, предупреди генералният директор на СЗО, в когото са вперени милиони погледи докато вирусът продължава да завзема територии.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG