Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петролът рекордно поевтиня заради ценова война между Саудитска Арабия и Русия


След като страните от ОПЕК и Русия не се договориха за ограничаване на добива в петък, пазарите осъмнаха днес с рекордно ниски цени на петрола
След като страните от ОПЕК и Русия не се договориха за ограничаване на добива в петък, пазарите осъмнаха днес с рекордно ниски цени на петрола

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите запаси на пазара.

В петък Саудитска Арабия не успя да се договори с Русия за продължаване на сделката по намаляване на добива на петрол след март, когато изтича сега действащото споразумение за ограничаване на добива между страните от ОПЕК и Русия. Веднага след края на преговорите петролните котировки спаднаха почти 10%. По-късно Блумбърг съобщи за планове на Риад да увеличи добива на петрол над 10 млн барела в денонощие (б/д). В момента според действащото споразумение кралството ограничава добива на 9,7 млн б/д.

Цената на сорта Брент спадна в понеделник с 31,5 процента или с 14,25 долара до 31,02 долара за барел. Това е най-големият спад като процент от цената от 17 януари 1991 г. при началото на войната в Персийския залив, както и най-ниската цена от 12 февруари 2016 г. Към 1,14 часа по Гринуич цената на сорта Брент беше 32,61 долара.

Западнотексаският сорт петрол поевтиня с 27,4 процента или с 11,28 долара до 30 долара за барел. Това също е най-големият спад от войната в Персийския залив и най-ниската му цена от 22 февруари 1991 г. Към същия час сортът се търгуваше на нива от 32,61 долара.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, вторият най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

По оценки на “Лукойл” прекратяването на сделката за съкращаване на добива на петрол ОПЕК+ означава, че Русия ще губи между 100 и 150 млн. долара дневно.

Курсът на рублата падна в понеделник до 83,77 за евро ( 73,47 за долар) - най-ниските нива от 2016 г.насам, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG