Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма нови заразени с COVID-19. Ръст на броя на починалите в Италия и нови мерки за сигурност


Албания засили контрола по границите след установяване на първите два случая на коронавирус. В най-засегнатата от епидемията Италия живеят 400 000 албанци.
Албания засили контрола по границите след установяване на първите два случая на коронавирус. В най-засегнатата от епидемията Италия живеят 400 000 албанци.

Няма нови случаи на заразяване с короновируса COVID-19 в България, съобщиха в понеделник от националният кризисен щаб. Не са изследвани още и взетите проби от над 140 души, които са били в контакт с четиримата заболели, потвърдени в неделя. Предстои тестовете да бъдат проверени в лабораторията на ВМА и на Националния център за заразни и паразитни болести в София, уточни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Подобрява се състоянието на медицинската сестра от вътрешното отделение на габровската болница, както и на 75-годишната пациентка, приета с пневмония преди дни в областното здравно заведение. Здравословното състояние на двамата плевенски пациенти с COVID-19 е добро. Здравният министър Кирил Ананиев, който беше в Плевен в неделя вечер, съобщи, че те са клинично здрави.

В Плевен от понеделник се въвежда карантинен режим в университетската болница „Д-р Георги Странски“ - спират плановите операции, планираният прием, детската и женската консултации, посещенията при болни. Няма да се приемат и изписват пациенти в белодробната клиника, където лежат пациентите с коронавирус.

В интервю за бТВ вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че се работи върху версията, че четиримата заразени са били в контакт с италиански граждани, работещи по изграждането на българската отсечка от газопровода “Турски поток” край Плевен и със служители в италиански фирми в Габрово.

От понеделник влезе в сила забраната за провеждане на масови културни събития в цялата страна. Затворени са кината и театрите. Местните власти са издали заповеди за отмяната на масовите прояви с участие на деца, а спортните състезания и срещи ще се провеждат без публика.

Междувременно броят на жертвите на коронавируса в Италия достигна 366 души, а заразяванията са скочили до 7375, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си. По този начин страната се превърна в най-засегнатата от епидемията след Китай.

До 16 млн. души в Ломбардия и в още 14 провинции се нуждаят от специално разрешително за пътуване според новите правила за карантина, които са в сила до 3 април. Музеите, спортните зали, басейните, дискотеките и залите за игри ще бъдат затворени. Баровете и ресторантите могат да работят, но клиентите им трябва да седят на най-малко метър разстояние. Магазините са отворени, търговските центрове и пазарите се очаква да не работят, но аптеките и супермаркетите в тях ще останат отворени.

Летищата в Милано и Венеция работят, но националната авиокомпания „Алиталия“ обяви, че ще извършва само вътрешни полети от „Линате“ и ще спре всичките си полети от „Малпенса“ в Милано. Международните полети на компанията ще бъдат извършвани само от Рим.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви в неделя вечер, че страната му ще наложи строга забрана за публични събития с над 1000 присъстващи като част от мерките за борба с разпространението на епидемията от COVID-19.

Първи два случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Албания, предаде Ройтерс. Става дума за баща и син, завърнали от Италия. За първа жертва на коронавируса съобщи и Египет. Става дума за 60-годишен германски турист, пристигнал в страната преди седмица. Той става първият регистриран смъртен случай в Египет, но и в Африка, отбелязват световните агенции.

По данни на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията регистрираните случаи на коронавирус в света са 109 700. В Европа те са 11 577. Починалите станаха 3811.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG