Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаше недоразумение". Карантината в плевенската болница предизвика хаос сред пациенти


Тази бележка посрещна в понеделник сутринта пациентите на плевенската болница
Тази бележка посрещна в понеделник сутринта пациентите на плевенската болница

Обявената карантина в плевенската болница "Д-р Георги Странски" предизвика в понеделник сутринта хаос, тъй като в заведението временно се допускат само пациенти със спешни оплаквания. Режимът на карантина се наложи, след като като двама от приетите за лечение в клиниката се оказаха сред първите 4 потвърдени случая на коронавируса COVID-19 в България.

В понеделник десетки хора от околността се събраха пред вратите на болницата. Затворени отделения и липса на указателни табели за режима на работа предизвикаха недоволството на онкоболни и бъбречноболни пациенти. Според бТВ най-голям смут предизвиква решението ТЕЛК да не работи с граждани, а само по документи.

Директорът на болницата доц. Цветан Луканов обясни около обяд пред Свободна Европа, че първоначалното затруднение на организацията в лечебното заведение вече e преодоляно. По думите му пациентите, които се нуждаят от химиотерапия, хемодиализа и други поддържащи терапии, са допуснати в клиниките. Ограничен е само броят на придружителите им до един.

„Сутринта имаше недоразумение, аз самият слязох, то беше преодоляно“, каза доц. Луканов, уверявайки, че болницата работи в пълен синхрон с дадените нареждания от националния щаб, както и от кмета на Плевен и областния управител.

В неделя, по предложение на Националния кризисен щаб за коронавируса, правителството нареди въвеждане на карантинен режим в болниците в Плевен и Габрово, където бяха установени трима заразени с коронавируса пациенти и една медицинска сестра. В тях са отменени планираните операции и консултации, както и изписването и приемането на нови пациенти и свижданията с болни. Хоспитализират се само случаи, които са животозастрашаващи.

Белодробното отделение на Университетската болница в Плевен, където са открити случаите на коронавируса е в пълна изолация. Все още се търси причината и начинът на заразяване на двамата мъже. Не е известен и източникът на заразата в Габрово, където тестовете потвърдиха коронавируса при 75-годишна пациентка и медицинска сестра, които не са имали пряк контакт помежду си. Резултатите от 140 проби, взети от хора, с които четиримата са общували, се очакват по-късно в понеделник.

По заповед на кмета в Плевен са затворени детските градини и яслите и се очаква удължение на грипната ваканция за учениците. Градският транспорт и административните центрове за обслужване на граждани ще се дезинфекцират два пъти дневно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG