Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много хора дълго чакаха този ден". Започна делото за свалянето на МН17 в Източна Украйна


Представителите на обвинението по време на започналия в понеделник край Амстердам процес за катастрофата на малайзийския "Боинг" над Източна Украйна през 2014 г.
Представителите на обвинението по време на започналия в понеделник край Амстердам процес за катастрофата на малайзийския "Боинг" над Източна Украйна през 2014 г.

Преди 5 години и половина пътническият самолет от полет МН17 на малайзийските авиолинии се разби в Източна Украйна като в катастрофата загинаха всички 298 пътници и екипажът на борда му. След няколко години разследване на трагедията, пред съда в Нидерландия бяха представени задочните обвинения срещу трима руснаци и един украинец, за които се твърди, че са отговорни за свалянето на пътническия самолет с руска ракета земя-въздух "Бук".

"Много хора дълго чакаха този ден", каза председателят на съдебния състав Хендрик Стеенхус при откриването на първото заседание по делото в понеделник. Заедно с колегите си той ще заседава в предградието на Амстердам Схипхол, близо до летището, откъдето е излетял за Куала Лумпур боингът на малайзийската авиокомпания.

"Съдът осъзнава значението на загубата на толкова много човешки животи и смята начинът, по който се е случил за почти неразбираем", добави съдия Стеенхус, който до 13 март ще се занимава с административните въпроси около хода процеса, след което ще насрочи нови дати, на които казусът да бъде разгледан по същество.

Четиримата подсъдими са на свобода и няма да присъстват в съдебната зала по време на делото. Само един от тях е наел защитник, който да го представлява, съобщава Ройтерс. Очаква се на четиримата да бъдат предявени обвинения в извършване на убийство, притежание на устройство за изстрелване на ракета, както и за самото сваляне на пътническия самолет.

Подсъдими са руснаците Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин заедно с украинеца Леонид Харченко. Те са заемали висши длъжности в проруските милиции в Източна Украйна през 2014 г. и разследващите предполагат, че в момента се намират в Русия. Имената им бяха обявени през миналата година от международен екип от разследващи, воден от Нидерландия, която загуби над 80 свои граждани в катастрофата.

Международният разследващ екип представя заключенията си свалянето на самолета през 2019 г, за което са обвинени трима руснаци и един укаинец
Международният разследващ екип представя заключенията си свалянето на самолета през 2019 г, за което са обвинени трима руснаци и един укаинец

Интересът към процеса е огромен. Желаещите да присъстват са толкова много, че няколко съдебни зали са определени допълнително за изслушване на пледоариите и разглеждане на процеса.

Радиоконтактът с Боинг 777-200 ЕR е изгубен, когато самолетът е на около 50 км от руско-украинската граница. Впоследствие останки от него са намерени край село Храбове в Донецка област на Украйна.

През първите дни след инцидента проруските бунтовници не дават възможност да се изследват черните кутии и въобще да се направи независимо международно разследване за свалянето на самолета. Пет дни след катастрофата черните кутии все пак са предадени на нидерландското правителство.

През май 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила малайзийския Боинг 777, е дошла от 53-а противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

Свалянето на самолета от полет МН17 беше втори загубен от малайзисйките авиолинии през 2014 г. след изчезването на този от полет МН370. Той изчезна над южните части на Индийския океан на 8 март 2014 г. и съдбата му все още е неизвестна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG