Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Животът е невъзможен без изкуство". Емилия Занкина, която съчетава политическите науки и танца


Доц. д-р Емилия Занкина беше зам.-ректор на Американския университет в България от юли 2016 г. до началото на тази година
Доц. д-р Емилия Занкина беше зам.-ректор на Американския университет в България от юли 2016 г. до началото на тази година

След малко повече от месец тя официално ще оглави филиала на американския университет "Темпъл" в Рим. Доц. д-р Емилия Занкина встъпва в длъжност като негов декан на 1 май, но назначението ѝ беше обявено още в средата на януари.

"Впечатляващият опит на Емилия е съчетан с любовта ѝ към изкуствата, културата и академичните среди. Нашите студенти и преподаватели ще я разпознаят като сроден дух, защото самата тя е учила в чужбина и знае как това преживяване може да промени живота ти", представя я тогава изпълнителният вицепрезидент на "Темпъл" Джо Ан Епс.

Макар че е по-известна с академичната си кариера в областта на политическите науки, другата голяма страст на доц. д-р Занкина са танците. "Животът е невъзможен без изкуство, независимо какво. И всеки – дали се занимава професионално или е любител, трябва да има изкуство в живота си, за да има вдъхновение", споделя тя в интервю пред сайта Ladyzone.

През последните 4 години тя съвместява работата си като доцент по политически науки, зам.-ректор на Американския университет в България с преподаването на техниката "Греъм" в съвременния танц.

"Никога не съм гледала на танца и на политическите науки като на нещо отделно, защото те живеят в мен и двете и съм казала, че дали преподаваш танци или политически науки, няма никаква разлика, защото в крайна сметка трябва да си много отдаден и трябва да обясниш нещо, което ти знаеш и разбираш много добре, на хора, които не го разбират или не го умеят."

Емилия Занкина има докторска степен по международни отношения и сертификат за специализация по съвременни източноевропейски изследвания от Университета в Питсбърг. Научната ѝ работа изследва демократизацията и трансформацията на елита в Източна Европа, популизма, реформата в публичната администрация и политическото представителство на жените.

Преди да започне работа в Американския университет в България през 2010 г. тя е асоцииран зам.-директор на Центъра за руски и източноевропейски изследвания в Университета в Питсбърг, заместник-редактор на списанието "Източно-европейски политики и общества" и главен редактор на бюлетина на Асоциацията на българските студенти. Награждавана е с редица национални стипендии и отличия от САЩ, от IREX, ACLS, Американски съвет, център Уилсън и др. Говори английски, български, италиански, руски и сръбски език.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG