Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цяла Италия под карантина. Какви са мерките за спиране на COVID-19


Войници проверяват документите на пътник преди той да се качи на влак от централната гара в Милано
Войници проверяват документите на пътник преди той да се качи на влак от централната гара в Милано

Цяла Италия е поставена под карантина заради разпространението на коронавируса. Решението е безпрецедентно за територията на Европа. То беше взето в понеделник и влезе в сила във вторник. С него карантината, наложена в най-засегнатите северни области, се разпространява върху територията на цялата страна, включително островите Сицилия и Сардиня.

„Вече няма да има червена зона на (Апенинския) полуостров. Цяла Италия ще стане защитена зона“, каза премиера Джузепе Конте и прикани хората в цялата страна да не пътуват. Той обяви забрана на всички обществени събирания с думите „Стойте си вкъщи“.

Ето какви са ограниченията, които ще бъдат в сила до 3 април:

Хората ще могат да се придвижват само по работа, по здравословни причини и при спешни случаи. Хората, които искат да пътуват, ще трябва да попълнят документ, в който посочват причините и ще бъдат длъжни да го носят със себе си. Ако стане ясно, че са посочили неверни причини, нарушителите са заплашени от глоби и затвор. Общественият транспорт ще продължи да работи.

Всички събирания на открито са забранени. Всички събития, независимо дали са организирани от държавния или частния сектор, са отменени. Кината, музеите, театрите, танцовите училища, дискотеките и клубовете трябва да бъдат затворени. Ски курортите също трябва да прекратят дейността си. Няма да бъдат провеждани религиозни церемонии или граждански церемонии, включително сватби и кръщенета. Училищата и университетите остават затворени.

Баровете и ресторантите ще могат да работят от 6 сутринта до 18 вечерта и само при условие, че могат да гарантират разстояние между клиентите си от поне един метър. Ако не спазват правилата, заведенията ще бъдат затваряни принудително.

Магазините могат да останат отворени, но отново при условие клиентите да са на разстояние един метър един от друг. Големите търговски центрове ще затварят през почивните дни. Хранителните магазини е разрешено да останат отворени.

Всички спортни събития и състезания са отменени. Единственото изключение са прояви, организирани от международни федерации, и то при условие че се провеждат без публика. Фитнес салоните, басейните, спа-центровете и спортните зали трябва да затворят.

Всеки човек с температура над 37,5 градуса по Целзий и всеки, който е дал положителна проба за коронавирус, трябва да си стои вкъщи.

Отпуските на здравните работници се отменят. придружителите на пациенти до спешните отделения не може да останат с тях в чакалните без изрично разрешение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG