Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Загубите ще са големи". Как коронавирусът опразни летищата


летище София
летище София

Хиляди полети по света бяха отменени заради разпространението на новия коронавирус. Летищата, които обикновено са местата с най-голямо струпване на хора, вече изглеждат различно.

Стотици полети от и до Италия, която е най-засегнатата европейска държава, няма да се осъществят.

Wizz Air обяви, че от 10 март спира всички свои полети до Италия. Това се налага, защото страната е блокирана със заповед на италианския премиер в опит за овладяване на огнището на заразата. Полетите на нискотарифната компания ще бъдат прекратени до 3 април.

От 12 до 23 март авиокомпанията преустановява и всички полети до Тел Авив и Ейлат, поради въвеждането на 14-дневна карантина за всички пристигащи пътници, обявена от израелските власти.

“Пътниците с резервации, засегнати от тази промяна, са информирани своевременно и ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата”, съобщиха от Wizz Air.

Хората, които са резервирали директно чрез мобилното приложение или уебсайта на превозвача, трябва да получат известие, в което им се предлага безплатна промяна на резервацията за нова дата или пълно възстановяване на първоначално заплатената сума.

“Пътниците, които са направили своите резервации чрез туристически агенции - включително онлайн туристически агенции, трябва да се свържат с компанията, от която са купили билетите си”, уточняват от авиокомпанията.

Райънеър също обяви, че спира всички полети от и за Италия, както и тези във вътрешността на страната. "Ситуацията се променя всекидневно и всички засегнати пътници получават имейли с предложения за трансферни полети и възстановяване на сумите от закупени билети", се казва в съобщение на авиокомпанията.

“Прекалено рано е да се спекулира какво ще е влиянието на COVID - 19 върху авиокомпанията”, коментира изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри, цитиран от световните агенции.

Полетите на “България ер” до Милано са отменени до 27 март. От националния превозвач съобщиха за Свободна Европа, че за момента няма взето решение за трайно анулиране на полетите до Рим. “Отменят се някои полети до италианската столица, ако има отлив на пътници”, съобщиха от “България ер”.

“Авиокомпаниите няма да могат да изпълнят финансовите си планове и тепърва ще трябва да правят промени в това отношение'’ коментира пред Свободна Европа Димитър Ставрев - редактор в списание “Клуб Криле”.

По думите му авиокомпаниите, които трябва да отменят много полети заради ситуацията с коронавируса в редица страни, “ще претърпят сериозни загуби”. Според Ставрев това ще обърка сериозно плащането за нови самолети, таксите към кетъринг и други фирми, както и персонала.

Пред Свободна Европа от летище София коментираха, че отменените полети от страна на авиокомпаниите “имат и ще имат отражение върху броя на пътуващите не само от летище София, а и в световен мащаб”. Какво точно е отражението засега, ще стане ясно в края на март, когато бъдат анализирани данните.

Като мярка за предотвратяване на разпространението на COVID-19 на Терминал 1 и Терминал 2 на летище София Министерството на здравеопазването е поставило камери за термичен скрининг на пътниците. Всеки ден се извършва почистване и дезинфекция на терминалните сгради, междутерминалния шатъл и на всички съоръженията в пътническите терминали, с които пътниците са в директен досег.

Дезинфекцират се кошниците за багаж, парапетите, асансьорите и полетните изходи и др. “Всички служители на „Летище София“ ЕАД, ангажирани в обслужването и проверката на пътниците, са снабдени с маски, ръкавици и дезинфектант”, съобщиха от летището.

“Не си спомням скоро да са анулирани толкова много полети и да е имало такъв отлив на пътници в света”, коментира пред Свободна Европа редакторът на списание “Клуб Криле” Димитър Ставрев. Според него все още е твърде рано да се спекулира колко ще изгубят авиокомпаниите, “но загубите определено ще са големи”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG