Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сигнали, проверки и нов инцидент. Домашно куче беше убито от кучетата пазачи на къпалнята "Мария Луиза"


Оградата на къпалнята "Мария Луиза"
Оградата на къпалнята "Мария Луиза"

Няма нищо по-нормално за собственик на куче от това да изведе животното си на разходка в парка. Това са направили стопаните на бордър колито Руби в неделя, 8 март, на обяд. Те са завели младото куче в Борисовата градина, минали са покрай къпалнята „Мария Луиза“.

„Руби тичаше напред-назад около нас, както обикновено. В един момент видя две кучета в къпалнята и се промуши през решетките на оградата да си играят. Десет секунди по-късно беше мъртва.“ Това разказва собственикът на кучето издателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев във фейсбук профила си.

Случаят се проверява от екип на Първо районно управление на МВР. Предстои събраните факти да бъдат докладвани на прокуратурата, съобщиха от Столична община. Това обаче не е първият случай на убито или наранено от кучетата пазачи на имота домашно животно. Подавани са няколко сигнала, правени са проверки от МВР и от екипи на Столичния инспекторат. Проблеми обаче досега не са откривани и мерки не са предприемани.

„При проверката кучета не са намерени“

През лятото на 2019 г. до Столичния инспекторат са подадени няколко сигнала за прояви на агресия от две кучета на територията на къпалнята „Мария Луиза“. Един от тях е подписан от повече от 50 граждани, които живеят в района и разхождат кучетата си в Борисовата градина.

В сигнала се посочва, че има случаи на няколко наранени домашни животни, които са разхождани в близост до имота. „Наранените кучета бяха с разкъсвания на кожа или муцуна през оградата.“ През лятото на 2019 г. има случай и на друго убито домашно куче, случайно влязло в двора. Стопаните успяват да убедят охраната да ги пусне едва на следващия ден, когато те успяват само да вземат трупа на животното, се посочва в сигнала.

„Не едно е мястото, през което отворите в оградата са достатъчно големи, за да може през оградата безпрепятствено да премине човек или куче. (…) След като куче може да влезе в оградения терен, то друго такова може и да излезе от там. А отглежданото в посока да става агресивно куче може да нападне и човек“, пишат стопаните до инспектората.

„Това не е първият, а е поне четвъртият случай и досега Столичният инспекторат и другите отговорни институции не са намерили начин да предотвратят следващи такива инциденти“, разказа пред Свободна Европа Явор Гечев от фондация „Четири лапи“, който е и един от подписалите сигнала.

Отговор от Столичния инспекторат е получен няколко седмици по-късно. В него се посочва, че ветеринарни специалисти на инспектората са извършили няколко проверки на място, последната от които на 22.07.2019 г. съвместно с инспектор от Първо РПУ. При проверката е констатирано, че на територията на имота се отглеждат две кучета порода кане корсо. Според проверяващите те живеят в „допълнително заградено вътрешно пространство, вързани до изградени кучешки колиби.“

„Животните не проявиха агресивно поведение при срещата с непознати – проверяващите. Представени са ветеринарномедицински паспорти. Извършен е пълен оглед на оградата на обекта. Същата е стара, но добре укрепена и е невъзможно въпросните кучета да напускат територията на обекта“, пише в отговора.

В едно от писмата на Столичния инспекторат пише, че е дадено „предписание да не се допуска кучетата да създават опасност за хора и други животни“. В друго такава информация липсва. В друг отговор на сигнал месец по-рано е посочено, че на територията на имота и извън него изобщо не са намерени кучета при три последователни проверки. И трите отговора са подписани от директора на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева

Пред „Дневник“ д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор "Контрол на домашни любимци" в Столичния инспекторат посочва, че че двете кучета от породата Кане корсо са пускани свободно вътре в имота в събота и неделя и вечер. „Те не излизат навън. Проверили сме, двете кане корсо са регистрирани и нямаме законови основания да санкционираме собственика им. Тия животни са умъртвени в частен имот.“

Той допълва, че при случая с кучето Руби, подобно на предишния с убито куче, животното е било без повод. „Сега случаят е идентичен с предишния - нарушаване на закона, като куче се пуска без повод (каишка), което е претърпяло инцидент, но вътре в имота“, обяснява той.

Кой е отговорен

Къпалнята „Мария Луиза“ от години не функционира. Тя е собственост на акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ АД , в което имат участие фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Столична община е миноритарен акционер чрез общинското дружество „Софийски имоти“. Потърсени от Свободна Европа за реакция, от общината отговориха, че „Софийски имоти“ не участва в Съвета на директорите, както и във взимането на решения, касаещи управлението на дружеството.

От пресцентъра посочиха, че кучетата не са били свободно пуснати на територията на Борисовата градина, която се управлява от общината, и затова освен подаване на сигнал, тя не може да направи друго. „Екип на „Екоравновесие“ има готовност да съдейства на органите на МВР“, казаха още от Столична община.

Според Явор Гечев двете кучета са на охранителите, които очевидно ги използват за охрана на терена. „Въпросът е, че при тези инциденти не е имало наблизо никой от собствениците на животните, тоест те са оставени безконтролно да обикалят имота“, казва той.

Според него оградата, макар и да съществува, не пречи животни да влизат, а и да излизат от имота. „Конструктивно така е направена оградата, че няма проблем животно да влезе. От вътрешната страна са натрупани едни клони, които да предотвратят влизането на животни, но не и излизането. Има опасност тези кучета да прескочат. Доколкото ми е известно, не се е случвало това досега, но ако се случи и веднъж, вече може да е късно“, посочи той. „Възможно е да влезе и дете.“

„Нищо не можем да направим в такъв случай. Има такъв риск, но родителите, бащата, трябва да си пазят децата и като минават покрай кучета“, отговаря на подобни опасения д-р Пърлев пред „Дневник“.

Явор Гечев посочва, че пи подобни ситуации практиката е на собствениците, които са известни, защото кучетата са идентифицирани, да подпишат протокол, че им е известно, че ако животните нападнат човек, това представлява престъпление и санкцията е затвор до три години.

Експертът посочва, че проблеми има и в законодателството. „През лятото след поредица инциденти с нападнати от домашни кучета хора имаше някаква законодателна инициатива да се регламентират по-добре тези отношения, но не се стигна до никъде.“

Тогава депутатите предложиха кучетата с тегло над 5 кг задължително да бъдат разхождани с намордник и на повод, докато за по-дребните животни поводът да е по преценка на стопанина. Текстовете бяха приети на първо четене, но оттогава движение по тях няма.

На въпрос какво могат да направят собствениците, за да не пострадат кучетата им, Явор Гечев отговаря: „Моят съвет е кучето да се извежда само на повод. Но няма гаранция, че ако по-силното и по-агресивно куче прескочи оградата, вашето куче ще бъде защитено. Съветът ми е когато на хората им е известно, че има по-агресивни животни, които са способни да нападат, да подават сигнали към институциите и да разчитат на адекватната им намеса. А ако не се намесят адекватно, да продължават да сигнализират.“

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG