Връзки за достъпност

Извънредни новини

Теодор Тодоров, който изобрети инвалидна количка за качване по стълби


Теодор Тодоров
Теодор Тодоров

Инвалидна количка, с която хората в неравностойно положение могат да изкачват стълби, освен да се придвижват. Такова е изобретението на 17-годишният Теодор Тодоров, който учи в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София и за което бе отличен с награда от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ).

Започната като дипломен проект, Теодор Тодоров се надява количката да се превърне в бизнес начинание, но все още не я е патентовал.

Количката е направена „с подръчни материали и доста знания“, казва той. Разработката отнела около три месеца, като преди това Теодор около година е мислил по функционалностите ѝ.

„От малък искам да направя нещо, което катери стълби. Това беше идеята – да бъде направена инвалидна количка, помагаща на хората“, разказа Теодор пред БНР.

Пред Свободна Европа пък добавя, че преди да проектира количката е искал да бъде от помощ на хората, за които „не всички мислят“. „Истината е, че малко са загрижените за онези от нас, които са неравностойно положение. И да – сигурно някой ще каже, че в новите сгради има асансьори или са пригодени за колички. Какво обаче се случва ако асансьорът се развали? Тогава ползващите колички стават зависими от някой друг“, разказва Теодор.

Теодор не вижда проекта си като източник на основна печалба. „Един такъв продукт е между 9 и 14 хиляди евро, което за един такъв човек просто е немислимо. Моят продукт в момента е на стойност от 1500 лева, което е около 800 долара. Това е драстична разлика“, коментира той в интервю за БНР.

Пред Свободна Европа разказва, че след като е бил отличен от БАИТ за изобретението си, не е прекратил работа по него, а е изработил нов 3D проект. „По-лек е, поработил съм и по визията му, защото тя също е важна“, допълва ученикът. „Това да олекотя конструкцията също беше важно, тъй като първият вариант бе твърде тежък, заради начина на изработване. Когато тя е по-лека, разбира се, ще се ползва и по-лесно“, разказва механикът.

Той все още не е тествал изцяло изобретението си. „Качвал съм го по стълби, но и заради лошото време все още не съм го тествал от точка А до точка Б в града“, разказва той. Такъв опит предстои.

Все още никоя фирма не е проявила интерес към изобретението на Теодор, но той казва, че за него това изобщо не е основна мотивация. „Ще продължа работа, защото е важно“, допълва ученикът.

След като тази година се дипломира, Теодор планира да продължи образованието си в България, а след това иска да специализира в чужбина. Той планира да разивива и други свои проекти.

Пред БНР разказва, че друго негово изобретение е средство за екологично придвижване в София. „До ден днешен го ползвам, може да развие 60 км в час и 40 км пробег, което за рамките на София е много добре“, казва той пред Националното радио.

XS
SM
MD
LG