Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия и Словения затвориха границите си с Италия. ЕС прави фонд за борба с COVID-19


Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви във вторник, че Виена въвежда почти пълна забрана за влизане в страната от Италия, която е най-засегнатата от коронавируса COVID-19 държава в Европа. До сряда броят на потвърдените случаи в страната е над 10 000.

„Ще има забрана за влизане на хора, пътуващи от Италия до Австрия, като изключение ще бъде правено единствено за хората, имащи медицинско свидетелство“, каза Курц. На австрийците в Италия ще бъде позволено да се върнат, ако се съгласят да спазват двуседмична карантина, добави той.

Вътрешният министър Карл Нехамер обяви, че влаковете и полетите от Италия до Австрия ще бъдат спрени. Възстановява се граничният контрол между двете държави, които са част от Шенгенското пространство, като ще бъдат пускани само онези, които притежават медицински сертификат за влизане. Изключение ще се прави за товарните превози, които могат да продължат, но на място ще се правят прегледи на шофьорите.

Австрия освен това забравя събития на открито с над 500 души и на закрито с повече от 100 души, каза Нехамер. Университетите и други висши учебни заведения спират занятия от понеделник. В Австрия досега има 182 потвърдени случая на коронавирус, като починали от заболяването няма.

Правителството на Словения също съобщи, че затваря границата с Италия заради коронавируса. „Дал съм заповеди на министерствата на вътрешните и на външните работи да затворят границата с Италия след решението на Австрия“, съобщи оттеглящият се от поста премиер Марян Шарец, цитиран от АФП.

По-рано агенцията съобщи в свой репортаж, че италианци безпрепятствено преминават границата със Словения, за да пазаруват по-евтини стоки и бензин, въпреки обявените от Рим ограничителни мерки.

Според италианския правителствен указ пътуване може да се извършват само при „спешни работни и извънредни ситуации или по здравословни причини“. Но контрол по границата със Словения не е бил наложен и автомобилите са се движели свободно между двете страни.

ЕС ще създаде инвестиционен фонд за отговор на коронавируса, като очаква той да набере 25 млрд. евро. Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна връзка с лидерите на страните членки във вторник вечер, цитирана от БНР.

Фондът ще бъде насочен към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовия пазар и други уязвими сегменти от европейската икономика. Очаква се бързо да бъдат набрани 25 млрд. евро, които да бъдат насочени към страните членки.

„За да реализираме идеята, ще предложа на Съвета и парламента тази седмица да освободим веднага 7,5 млрд. евро целево финансиране. Ще създам работна група, която ще е в контакт със страните членки, за да гарантира, че парите ще започнат да се движат през следващите седмици“, каза Фон дер Лайен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG