Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Изпускан ли е язовир "Ивайловград" заради бежанците в Гърция?


Заради засилените мерки за сигурност от гръцка страна по границата с Турция, основният поток от мигранти минава през река Марица
Заради засилените мерки за сигурност от гръцка страна по границата с Турция, основният поток от мигранти минава през река Марица

Гръцките власти са поискали от българските си колеги контролирано изпускане на вода от язовир "Ивайловград" на река Арда, за да се повиши нивото на река Марица, през която в момента преминава основният поток от нелегални мигранти към южната ни съседка. Тази новина бе съобщена във вторник от гръцките телевизии "Стар" и "Антена" и впоследствие цитирана от БНР и редица български медии.

Информацията се базираше на телевизионни репортажи, показващи покаченото ниво на Марица, чийто втори най-голям приток е именно Арда. Гръцките медии допълваха новината с уточнението, че изпускането на вода от "Ивайловград" е от стратегическо значение за спирането на каналджиите, които в момента прекарват най-много бежанци от Турция в Гърция именно през река Марица.

Външното министерство в южната ни съседка обаче не е разпространявало подобна официална информация, а колегите им от София отрекоха да са получавали такова искане от Атина.

В съобщението на МВнР от вторник вечерта се потвърждаваше, че в момента в поречията на Въча и Арда се наблюдава висока вълна. Цитирани обаче бяха данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), според които през последните дни няма рязко покачване на нивото на Марица, а водните количества се колебаят между 60 и 75 м3/сек.

"Не е допуснато преливане на язовир "Ивайловград" и не се очаква такова в близките дни"

"Не е допуснато преливане на язовир "Ивайловград" и не се очаква такова в близките дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за контролирано изпускане на вода", заявиха от българското външно министерство, допълвайки, че ВЕЦ "Ивайловград" работи на пълна мощност в предвидените часови диапазони сутрин и вечер във вторник и сряда.

Оттам добавиха още, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има задължение да уведоми Външно "при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства или при получена информация от НИМХ за значителни валежи в трансграничните водни течения на реките Арда, Марица, Тунджа, Доспат, Места и Струма".

Дебитът на река Марица при Свиленград, при който би трябвало институциите да реагират с официално уведомление, е 600 м3/сек, на Арда след язовир "Ивайловград" – 300 м3/сек, на Тунджа при Елхово – 100 м3/сек, на Доспат след язовир "Доспат" - 36 м3/сек, на Места при Хаджидимово – 100 м3/сек, а на Струма при Марино поле – 300 м3/сек. "Предвид състоянието на трансграничните реки, към момента не се налага уведомяване", обобщиха от външното министерство в София.

Справка в месечните графици на МОСВ за нивото на язовирите в страната показва, че наличният обем на "Ивайловград" в края на януари е бил малко над 117.4 млн. м3, а в края на февруари – малко над 119.9 млн. м3 заради снеготопенето. Според утвърдения от министър Емил Димитров график нивото на водоема на Арда не трябва да надвишава 125.4 млн. м3.

От официалните данни става ясно, че не се налага изпускане на вода от язовир "Ивайловград". Няма и информация това да се е случило от нито една институция. Топлото време и обилните валежи от последните седмици пък очевидно са довели до покачване на нивото на реките, но според българските власти водните количества остават в обичайните си рамки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG