Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васфия Красничи-Гудман, която се бори за жертвите на изнасилване в Косово


Васфия Красничи-Гудман
Васфия Красничи-Гудман

„Къде бяхте вие преди 21 години? Скрити на тавана, докато изнасилваха жена ви? Как намерихте куража да изоставите тази жена и нейното дете? Къде са синовете, които видяха как изнасилваха майка им и после я изгониха, но задържаха жените си, защото не знаеха, че и те са били изнасилени?“

Думите са на Васфия Красничи-Гудман – първата жена, преживяла изнасилване по време на войната в Косово, която се осмелява да говори публично за това. Нейната въздействаща реч по-рано тази седмица разтресе парламента в Прищина, където тя говори от трибуната.

„Къде бяхте вие, когато 7-годишната Йета беше изнасилена? И сега какво правите, за да е нашият живот по-лек? Срам за вас, срам за цялото общество на Косово за това, че ни заклеймявате всеки ден“, продължава Красничи-Гудман, въпреки че често прави паузи между изреченията си, за да овладее изпълващата я емоция.

Хиляди жени са изнасилени в Косово по времето, в което сърби и етнически албанци воюват за контрол над територията. През 1999 г. силите на Слободан Милошевич използват сексуалното насилие като военно средство. Целта им е да унищожат честта и чувството за идентичност на албанците.

Години по-късно систематичното изнасилване на жени по време на въоръжен конфликт е признато за престъпление срещу човечеството от Трибунала за бивша Югославия. Но Сърбия не разследва извършителите на тези престъпления, а в Косово жертвите продължават да крият за случилото им се от срам и страх.

„Ние искаме защита и подкрепа, защото това, което ни се случи, е военно престъпление и тогава вие не ни предпазихте. Вие трябва да се промените, защото на нас ни стига. Ние не ви прощаваме за това, което ни причинявате през последните 20 години“, обръща се Красничи-Гудман към министър-председателя и депутатите на Косово.

По думите й тя е била изнасилена от двама сръбски полицаи, когато е била само на 16 години. През 2014 г. те са оправдани за престъплението срещу нея от Върховния съд на Косово. Само две други жертви са завели дела срещу изнасилвачите си до момента, а тези дела завършват по същия начин като при Красничи-Гудман.

Решена да се бори за правосъдие обаче, тя разказва какво й се е случило по обществената телевизия на Косово през 2018 г. Тя е първата албанка, която се осмелява да говори публично за това, че е била изнасилена по време на войната.

Целта й е да привлече общественото внимание върху борбата с предразсъдъците и да се намали напрежението върху жертвите на сексуално насилие от войната. Миналата година тя дава сведения и пред американския Конгрес.

„Преживяхме много болка и страдание и искаме това да спре. Веднъж завинаги. Искаме справедливост и се нуждаем от справедливост, за да можем да обърнем нова страница“, казва тя във Вашингтон.

Днес Красничи-Гудман живее в американския щат Тексас заедно със съпруга си и двете си дъщери. Те я подкрепят напълно, когато решава да говори публично за преживяното. Но в консервативното общество на Косово жертвите нямат такъв късмет.

Те биват заклеймени и дори изцяло изолирани от роднини и съседи. Затова и повечето от 20 000 жертви на изнасилване от войната избират да пазят случилото се в тайна, въпреки че някои страдат от сериозни медицински проблеми като резултат от сексуалното насилие.

„Моята страна не направи нищо, за да получа аз правосъдие. Но аз няма да спра. Аз ще продължавам да се боря за правосъдие за други жени, за правосъдието, което на мен ми беше отказано“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG