Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лондонският пациент". Вторият човек, излекуван от ХИВ, разкри самоличността си


"Лондонският пациент". Така наричаха доскоро Адам Кастильохо - вторият човек в света, излекуван от ХИВ. Това не е резултат от приемането на лекарства и антиретровирусна терапия, която обикновено се прилага в такива случаи. 40-годишният Кастильохо се е подложил на лечение с трансплантация на стволови клетки заради съпътстващо онкологично заболяване.

През 2011 г. Тимъти Браун, наричан “Берлинския пациент”, беше първият човек, излекуван от ХИВ след подобнa терапия. Според учените трансплантацията на стволови клетки очевидно спира вируса в тялото като заменя имунните клетки на пациенти с тези на донора.

Изследванията на кръвта, спермата и тъканите на Адам Кастильохо показват, че той няма активна ХИВ-инфекция. “Става дума за излекуване от ХИВ с почти пълна сигурност“, бяха думите на водещия изследовател проф. Равиндра Кумар Гупта от Кеймбриджкия университет, цитиран от Би Би Си.

Тестовете показват, че 99% от имунните клетки на пациента са заменени от донорските. На този етап обаче е невъзможно да се каже с абсолютна сигурност, че ХИВ никога няма да се върне в тялото му.

"Нашите открития показват, че успешното лечение на ХИВ със стволови клетки на Берлинския пациент преди 9 години може да бъде повторено отново”.

Това обаче няма да се превърне в масова практика и няма да се прилага при милионите хора по света, които живеят с болестта. Агресивната терапия се прави преди всичко за лечение на рака на хората, които имат и ХИВ.

Лекарствата, които и в момента се използват, са ефективни и помагат на хората с ХИВ да живеят по-дълго. “Затова лечението със стволови клетки няма да се прилага при всички пациенти, които са на успешна антиретровирусна терапия”, допълва проф. Равиндра Кумар Гупта.

Случаите от Лондон и Берлин не означават, че има открит лек срещу ХИВ и СПИН, но те дават надежда на учените, че са на правия път.

“Искам да бъда посланик на надеждата”, казва "Лондонският пациент" пред New York Times. “Не искам хората да си мислят, че съм бил избран. Просто се случи. Бях на правилното място в правилното време”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG