Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дания готви извънреден закон заради коронавируса. Какви са мерките по света


Жена е сама в метрото в Италия три дни след началото на карантината в страната
Жена е сама в метрото в Италия три дни след началото на карантината в страната

Управляващите в Дания подготвят извънредно законодателство, с което да забранят всички събития на закрито с повече от 100 присъстващи, за да органичат разпространението на епидемията от коронавирус. Това обяви в четвъртък премиерът на страната Мете Фредериксен, цитиран от Франс прес.

След като регистрираните случаи на заразени с COVID-19 в Дания се увеличиха десетократно в понеделник, в сряда те вече бяха 514. По думите на здравния министър Магнус Хойнике това е "най-драматичното нарастване, установено в Европа".

"Искам да призова всички семейства, които имат възможността от утре да не пускат децата си навън, да го направят", заяви премиерът на Дания Фредериксен.

Местните власти вече призоваха временно да спрат работа нощните клубове и дискотеките, а от петък ще бъдат затворени библиотеките и културните центрове. Освен това всички служители в държавния сектор, чиито дейности не са изключително важни, ще бъдат бъдат пуснати в отпуск, а всички ученици и студенти се разпускат за две седмици от понеделник.

Италия затяга още повече карантината

Междувременно броят на починалите в най-засегнатата от пандемията европейска страна Италия се увеличи с 31% – нови 196 души починаха през последното денонощие. Така общият брой на жертвите на коронавируса в страната достигна 827 души, от които 617 са от най-засегнатата област – Ломбардия.

По този повод италианският премиер Джузепе Конте обяви в свое специално обръщение, че режимът на карантина в страната ще действа поне до 25 март като се затварят всички магазини, освен тези за хранителни стоки и аптеките. Компаниите трябва да преустановят работата на всички свои отдели, които не са свързани с производството. Затварят врати и всички фризьорски салони, барове и ресторанти, а столовете за хранене в предприятията остават отворени само, ако могат да гарантират по 1 м разстояние между клиентите си.

Проверка на словенско-италианската граница във връзка с епидемията от коронавирус
Проверка на словенско-италианската граница във връзка с епидемията от коронавирус

В момента всичките около 62 милиона граждани на Италия се намират в различна степен на карантина като в страната е в сила забрана за пътуване, освен по изключителни професионални или здравословни причини.

Затваряне на училища и граничен контрол

Малко след като Световната здравна организация (СЗО) обяви в сряда вечерта пандемия от коронавирус, австрийските власти решиха да разпуснат всички ученици над 14 години от понеделник, а от сряда да затворят началните училища и детските градини. Учебният процес ще продължи онлайн и се търсят варианти за отпуски на родителите с малки деца.

Превантивните мерки в Австрия бяха провокирани от нарастването на заболелите от коронавирус в страната от 246 на 302 души за едно денонощие. До сряда близо 5800 души бяха тествани за наличие на заразата. Училища и колежи бяха затворени и в Ирландия.

Подобни мерки прие и правителството на Косово, преустановявайки учебната дейност в училища, детски градини и университети до 27 март. Освен това то въведе медицински и полицейски контрол на всички граждани, които пристигат от зони на епидемия, за да бъдат поставяни под карантина.

Подготовка за дезинфекция на трамвай в чешката столица Прага
Подготовка за дезинфекция на трамвай в чешката столица Прага

Чехия пък въведе контрол по границите си с Германия и Австрия. Освен това в страната бе въведена забрана за пресичане на границата на места извън територията на официалните контролно-пропускателни пунктове. Ресторантите и пъбовете ще бъдат затворени, като тези мерки влизат в сила от петък.

Турция отложи летния сезон, първа жертва в Гърция

Министерството на културата и туризма на Турция препоръча на всички туроператори и хотели в страната да отложат с месец началото на летния сезон, съобщи в четвъртък Анадолската агенция.

Вместо в края на март, туристическият сезон е по-добре да започне в края на април, обяви министър Мехмет Нури Ерсой. По думите му това е новият срок, към който трябва да се ориентират организаторите на пътувания и почивки, като поне до 15 април е по-добре да не се поемат никакви ангажименти.

В същото време Гърция съобщи за първи смъртен случай от коронавирус, предаде Ройтерс. Починалият е 66-годишен мъж, който е бил на религиозно поклонение в Израел и Египет в края на февруари. В Гърция има потвърдени 99 случая на заразяване с COVID-19.

Испанското правителство пък ще подложи на изследвания всички свои членове, след като министърът на равенството Ирене Монтеро се оказа носител на коронавирус, предаде "Ел паис". Вицепремиерът Пабло Иглесиас също бе поставен под карантина заради съмнения, че може да е заразен. Към 13.00 часа българско време в четвъртък заразените в Испания са най-малко 2200 души, а смъртните случаи – 56.

САЩ затвори границите си за европейци от Шенген

Американският президент Доналд Тръмп затвори за 30 дни границите на САЩ за всички европейци, идващи от или преминали през страни от Шенгенската зона. Това става ясно от телевизионно изявление на държавния глава в ранните часове в четвъртък. Впоследствие той уточни в Туитър, че "търговията по никакъв начин няма да бъде засегната" и че "ограниченията спират хора, не стоки".

Първоначално изявлението на Тръмп създаде впечатление, че има предвид гражданите на цяла Европа, но малко по-късно от вътрешното министерство публикуваха уточнение. В него се посочваше, че мярката засяга всички, които не са американски граждани и техните най-близки, тези с право на постоянно пребиваване и определена специално описана категория, които 14 дни преди да достигнат американската граница са били в страни от Шенгенската зона.

Доналд Тръмп обявява решението си да затвори за месец границите на САЩ за европейци, идващи от Шенгенската зона
Доналд Тръмп обявява решението си да затвори за месец границите на САЩ за европейци, идващи от Шенгенската зона

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ към сряда вечерта в страната са потвърдени 987 случая на коронавируса или с 291 повече от предишната оповестена информация. Смъртните случаи пък са се увеличили от 4 на 29, предаде Ройтерс. Засегнати са 38 щата и федералният окръг Колумбия.

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикуваха решението на Тръмп в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс. По думите им ЕС не одобрява факта, че решението на САЩ е взето едностранно и без консултации.

Пикът на епидемията в Китай е преодолян

Разпространението на вируса в Китай вече е преминало връхната си точка, обяви в четвъртък говорителят на китайския Държавен комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването Ми Фън, цитиран от агенция "Синхуа".

Той увери, че "пикът на разпространението на коронавируса от нов тип в нашата страна вече е преминал, броят на новите случаи на заболяването става все по-малък". През последната седмица във всички региони в Китай с изключение на провинция Хубей не са установени нови заболели.

"Епидемичната ситуация като цяло се запазва на сравнително ниско равнище", добави представителят на китайските здравни власти.

Коронавирусът не подмина и спорта

Заради епидемията от коронавирус в Европа испанската Професионална лига взе решение да спре местното първенство по футбол за следващите две седмици. Целият отбор на "Реал Мадрид" беше поставен под под карантина, след като стана ясно, че играч от баскетболния тим на "кралския клуб" е дал положителна проба за коронавирус.

Стадионът на "Валенсия" остана затворен по време на мача срещу "Аталанта" в Шампионската лига във вторник
Стадионът на "Валенсия" остана затворен по време на мача срещу "Аталанта" в Шампионската лига във вторник

Така това стана второто елитно клубно първенство, което е прекратено в Европа след Серия А в Италия, където под карантина бяха поставени отборите на "Ювентус" и "Интер". Причината е, че защитник на "Старата госпожа" се оказа носител на коронавирус, а двата отбора играха помежду си в последния кръг от шампионата.

Провеждане на всички срещи до края на сезона без публика пък обмисля английската футболна асоциация, която преди ден отмени мача между "Манчестър Сити" и "Арсенал". Причината беше, че "артилеристите" бяха поставени под карантина, тъй като са били в контакт със заразения с коронавирус президент на гръцкия "Олимпиакос". Двата отбора играха един срещу друг в "Лига Европа". Мачове на затворени врата вече се играха във Франция, Германия, Испания и Италия.

Националната баскетболна асоциация (НБА) спря шампионата до второ нареждане, след като един от играчите на "Юта джаз" се оказа заразен. Състезанието на Формула 1 в Австралия в неделя пък ще се проведе без участието на отбора на "Макларън", тъй като член на тима е дал положителна проба за коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG