Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия арестува 13 съдии във връзка с делото за убития журналист Ян Куциак


Подсъдимият като поръчител на убийството на Куциак словашки бизнесмен Мариан Кочнер в съда
Подсъдимият като поръчител на убийството на Куциак словашки бизнесмен Мариан Кочнер в съда

Полицията в Словакия арестува в сряда 13 съдии и още петима други във връзка с разследването на убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова през 2018 г., предаде ДПА, цитирайки местни медии.

Без да споменават имената на задържаните, разследващите обявиха, че те са обвинени за корупция, злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и нарушаване на независимостта на съда. Сред заподозените има адвокат и синдик.

Словашките медии твърдят, че обвиняемият като поръчител на покушението срещу Куциак бизнесмен Мариан Кочнер е заподозрян в систематично даване на подкупи на съдии в продъжение на години. В тази връзка в сряда му бяха повдигнати допълнителни обвинения, а през февруари той получи 19-годишна присъда по дело за фалшифициране на ценни книжа, допълва Дойче веле.

Мариан Кочнер беше сред основните герои в разследванията на Куциак, който се занимаваше с различни случаи на предполагаема корупция в родината си. Убийството на журналиста и годеницата му през февруари 2018 г. предизвика масови протести в Словакия, довели в крайна сметка до оставката на тогавашното социалдемократическо правителство на Роберт Фицо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG